Premium

Spaarpotten van kinderen gestolen terwijl bewoners niet thuis waren vanwege begrafenis; jonge inbraakverdachten horen celstraffen tegen zich eisen

Spaarpotten van kinderen gestolen terwijl bewoners niet thuis waren vanwege begrafenis; jonge inbraakverdachten horen celstraffen tegen zich eisen
© Foto: ANP
Haarlem

Hij is nog maar 19 jaar, maar heeft al een flink strafblad. Tegen Haarlemmer C. de J. werd dinsdag een gevangenisstraf van 22 maanden geëist, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, voor onder meer drie woninginbraken en de diefstal van een smartphone.

Volgens het openbaar ministerie heeft De J. zich met de 18-jarige Y. S. schuldig gemaakt aan de inbraken. Het ging om huizen in Blokker, Heemstede en Heerenveen. Laptops, sieraden en iPads behoorden tot de buit. In Friesland werden de spaarpotten van kinderen meegenomen terwijl de bewoners weg waren vanwege een begrafenis.

S., die geen vaste verblijfplaats heeft, hoorde een celstraf van anderhalf jaar tegen zich eisen. De 18-jarige Amsterdammer M. M. was volgens het openbaar ministerie betrokken bij de inbraak in Heerenveen. Hij hoorde een celstraf van een half jaar tegen zich eisen.

Alle drie de tieners zaten nog in de proeftijd van een eerdere veroordeling. Als het aan het OM ligt, worden de voorwaardelijke straffen die hen eerder zijn opgelegd ten uitvoer gelegd, waardoor ze nog eens weken extra in de cel zouden moeten zitten.

De drie jonge mannen hebben meer overeenkomsten dan een flink strafblad. Zo hebben ze allemaal een laag IQ, dat niet boven de tachtig uitkomt. Ook beriepen ze zich dinsdag vooral op hun zwijgrecht en ontkenden ze de feiten. De reclassering vreest voor recidive. Voor de drie rechters was het dinsdag moeilijk met het trio te communiceren. Een van de magistraten merkte op dat S. het allemaal nogal grappig leek te vinden, aangezien hij regelmatig zat te lachen. ,,Ik ben een vrolijk mens. Misschien kunt u niet lachen, ja toch?’’, reageerde de tiener.

Hotelkamer

De zaak kwam aan het rollen toen het argwanende personeel van een Hoofddorps hotel alarm sloeg. De J. boekte daar regelmatig een kamer. Nadat de Haarlemmer op 5 november weer een hotelkamer had geboekt, werden hij en z’n twee vermeende handlangers opgepakt. Op de kamer lagen spullen die bij een inbraak waren gestolen.

Tot het bewijsmateriaal behoren ook whatsapp-gesprekken die met de smartphone van De J. werden gevoerd. Daarin werd onder meer gerept over een ’lijpe villa’ waar de kluis niet openging, Volgens het OM ging dat om de woning in Blokker waar was ingebroken. De J. beweerde dat hij zijn telefoon regelmatig uitleende. ,,Aan verschillende mensen.’’

Hun advocaten stelden dinsdag dat de drie tieners niet als volwassenen berecht moeten worden. Gezien hun jonge leeftijd en lage IQ horen ze thuis in het adolescentenstrafrecht, aldus het trio strafpleiters. ,,Mijn cliënt is 18 jaar, maar handelt als iemand die veel jonger is’’, zei S.’s advocaat Carolien Pentinga. Van een verblijf in een gevangenis voor volwassenen ’verhardt’ hij alleen maar, aldus de raadsvrouw.

Haar collega Jeroen van Weers was eenzelfde mening toegedaan. ,,Dat is niet in het belang van de maatschappij’’, zei hij over een mogelijke gevangenisstraf voor zijn cliënt M. (18).

De rechtbank doet op 3 maart uitspraak.

Lees hier de digitale editieVolg ons