Premium

Baarnse politici ’nogal verbaasd’ over ’uit de lucht vallende’ adviseur die vastgelopen paleisproject vlot moet trekken: wethouder heeft wat uit te leggen

Baarnse politici ’nogal verbaasd’ over ’uit de lucht vallende’ adviseur die vastgelopen paleisproject vlot moet trekken: wethouder heeft wat uit te leggen
Wethouder Erwin Jansma heeft woensdagavond wat uit te leggen in de gemeenteraad, vinden oppositiepartijen BOP, GroenLinks en PvdA.
© archieffoto caspar huurdeman
Baarn

De Baarnse politieke partijen BOP, GroenLinks en PvdA zijn op z’n zachtst gezegd ’nogal verbaasd over het nieuws dat de gemeente Baarn een extern adviseur heeft gevraagd om het vastgelopen project Paleis Soestdijk weer op de rit te krijgen. De partijen willen woensdagavond tekst en uitleg van verantwoordelijk wethouder Erwin Jansma.

Wouter de Jong - oud-wethouder en -burgemeester van Houten en tegenwoordig adviseur bij adviesbureau Necker van Naem - bevestigde deze week tegenover deze krant dat hij door de gemeente Baarn is gevraagd om advies uit te brengen over hoe de toekomstplannen voor Soestdijk weer uit de knoop kunnen worden getrokken.

De knoop is, kort samengevat: eigenaar Meyer Bergman Erfgoedgroep (MBE) wil paleis en landgoed herontwikkelen en wil woningen op en rond de marechausseekazerne bouwen als kostendrager. Gemeente en provincie gaan hier niet mee akkoord omdat op die plek een oude boskern ligt die niet mag worden gekapt. MBE zit nu met een gat van 11 miljoen.

Ondernemersrisico

BOP, GroenLinks en PvdA zeggen niet te snappen waarom Baarn een adviseur heeft benaderd om een oplossing voor het paleisprobleem te zoeken. Volgens de partijen kan hiermee de ’suggestie worden gewekt dat de gemeente mede-verantwoordelijk is voor het ontstane tekort'. En volgens de drie partijen heeft Baarn daar part noch deel aan. Bovendien zien de partijen het gat van elf miljoen sowieso als ondernemersrisico, een probleem dat paleiseigenaar MBE moet oplossen dus, en niet de gemeente.

De drie oppositiepartijen uit de Baarnse gemeenteraad hebben meer vragen die ze woensdagavond graag beantwoord zien worden. Want waarom heeft Baarn Wouter de Jong van adviesbureau Necker van Naem eigenlijk gevraagd om te komen adviseren? En wie betaalt de rekening? De gemeente? Die heeft De Jong tenslotte benaderd? Of declareert de gemeente de kosten bij eigenaar MBE? Want dat is tenslotte de ondernemer die er belang bij heeft. En zo nee, waarom dan niet?

Baarnse politici ’nogal verbaasd’ over ’uit de lucht vallende’ adviseur die vastgelopen paleisproject vlot moet trekken: wethouder heeft wat uit te leggen
Wouter de Jong.
© foto gemeente houten

Het nieuws dat Wouter de Jong, behalve oud-burgemeester van Houten ook voormalig gedeputeerde bij de provincie Utrecht, is gevraagd om de plannen rond Soestdijk weer vlot te trekken werd enigszins toevallig door RTV Utrecht opgepikt tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten. De gemeente Baarn heeft het nieuws niet actief naar buiten gebracht. BOP, GroenLinks en PvdA merken ook op dat zelfs de Baarnse gemeenteraad hierover niet is geïnformeerd.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen