Premium

Beverwijkers draaien op voor belasting die gemeente aan PWN oplegt

Beverwijkers draaien op voor belasting die gemeente aan PWN oplegt
Uitleg over de berekening van de extra kosten die Beverwijkers de komende jaren gaan betalen vanwege de precariobelasting die de gemeente waterbedrijf PWN heeft opgelegd.
© Rekenvoorbeeld PWN
Beverwijk

Inwoners van Beverwijk draaien op voor de precariobelasting die de gemeente aan drinkwaterleverancier PWN heeft opgelegd. De burger krijgt door PWN ook de bijkomende kosten en btw in rekening gebracht. Alles bij elkaar bijna 37 euro per huishouden per jaar.

Een gemeente kan precariobelasting heffen, ook over leidingen en kabels die in de gemeentelijke grond liggen. In de tijd dat de waterleiding een overheidsbedrijf was, gebeurde dat nooit. Want dat zou geld van vestzak naar broekzak overhevelen zijn. En volgens PWN gebeurt het tegenwoordig nog steeds niet vaak. Beverwijk zou de enige gemeente zijn die de drinkwaterleverancier belast.

PWN heeft in gesprekken met de gemeente hierover aangegeven wettelijk verplicht te zijn de belasting door te belasten aan de gebruikers: 19.722 Beverwijkse huishoudens. Ook bijkomende kosten zullen worden doorbelast.

Beverwijk berekent PWN precariobelasting voor de waterleidingen, laagspanning- en datakabels die het bedrijf in Beverwijkse grond heeft liggen. Het tarief is 2,11 euro per meter per jaar. In totaal levert dat een aanslag op van 392.867 euro en 23 cent. Volgens het college van B en W komt dat neer op 1 à 2 euro per aansluiting per maand; dus maximaal 24 euro per jaar in plaats van de nu in rekening gebrachte 36,81 euro.

Per 2022 vervalt het recht deze belasting te heffen. Tot dat moment brengt Beverwijk PWN die 393 mille per jaar in rekening. In 2017 - het eerste jaar dat Beverwijk de belasting oplegde - viel het bedrag veel lager uit: 163.694 euro.

Bijkomende kosten

,,PWN heeft de vijf jaarbedragen van 2017-2021 bij elkaar opgeteld (1.735.163 euro) en brengt de belasting in ’20, ’21 en ’22 in rekening aan de 19.722 aansluitingen in Beverwijk’’, legt een woordvoerder uit. ,,Aan precario heb je in die jaren dan 29,32 euro per aansluiting. Daar komt jaarlijks 4,45 euro bij aan kosten voor onder andere aanpassingen in het it-systeem en daarnaast nog 3,04 euro aan btw. Dat levert het jaarbedrag van 36,81 op.’’ (Het totaalbedrag aan bijkomende kosten en btw is dus iets meer dan 443 duizend euro, red.)

Op raadsvragen van D66, Samen Beverwijk en Democraten Beverwijk, in 2019, antwoordde de gemeente dat het niet een doel is de lasten voor de inwoners te verhogen. Samen en de Democraten stelden deze week opnieuw vragen.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen