Premium

Storm, regen en hagel, toch is het nog wachten op deugdelijke wachtruimte bij Velserpont

Storm, regen en hagel, toch is het nog wachten op deugdelijke wachtruimte bij Velserpont
De enige abri bij de pont in Velsen-Zuid.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Velsen-Zuid

Voor veel forensen die met de pont naar de overkant moeten, is het afzien dezer dagen. Storm, regen, hagel en ook nog eens langer wachten door een defecte pont. Een wachtruimte voor fietsers en wandelaars staat echter niet hoog op de agenda in de IJmond.

Hoe anders is dat veertien kilometer verderop, bij de Hempont van Zaandam naar Amsterdam. Daar komt over een paar maanden een overdekte fietswachtruimte zodat fietsers en wandelaars droog kunnen staan als ze moeten wachten. De ruimte gaat 40.000 euro kosten en wordt voor zeventig procent betaald door Vervoerregio Amsterdam, waar de regiogemeenten in samenwerken.

,,Zo’n wachtruimte zou ook een prima idee voor Velsen zijn’’, vindt voorzitter Han van Spanje van de Fietsersbond Velsen en reizigersvereniging Rover. Vorig jaar nog liet Rijkswaterstaat weten dat er geen plek was voor een extra wachtruimte.

Nu is er bij de pont in Velsen-Zuid een abri, waar net drie mensen kunnen schuilen. En in Velsen-Noord is een iets grotere wachtruimte, maar ideaal is het niet. De aanleiding voor de inventarisatie was toen een oproep vanuit de gemeenteraad van Velsen om te kijken naar verzachtende omstandigheden, omdat Rijkswaterstaat de sluisroute langer dicht houdt.

Waarom bij de ene pont langs het Noordzeekanaal wel een gesubsidieerde wachtruimte, maar bij de andere niet? Astrid van den Haak van IJmond Bereikbaar legt uit: ,,Dat komt doordat de IJmondgemeenten niet aangesloten zijn bij de Vervoerregio Amsterdam.’’

In IJmond Bereikbaar werken bedrijfsleven, de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen en Omgevingsdienst IJmond samen aan de bereikbaarheid van de IJmond. Concrete plannen voor nieuwe wachtruimtes zijn er nog niet in Velsen, beaamt Van den Haak. ,,Er zijn wel plannen om het Pontplein opnieuw in te richten, maar dat duurt nog wel even.’’

Van de Haak is ’best jaloers’ op de wachtruimte zoals die in Zaanstad komt. Ze belooft actie te ondernemen. ,,Ik ga het op de agenda zetten van de IJmondgemeenten.’’ Ze wijst daarbij op het mobiliteitsfonds dat is opgericht door Velsen, Beverwijk en Heemskerk waarmee ze investeringen doen die voor de hele IJmond zijn bedoeld. Bij de gemeente Velsen kon niemand een reactie geven.

Ondertussen is het nog wachten op de nieuwe elektrische veerponten, want de oude Noordzeekanaalponten beginnen zo langzamerhand van ellende uit elkaar te vallen. Van den Haak: ,,Het is billenknijpen met de huidige ponten.’’

Want veel speelruimte is er niet. Moest de Velsense extra pont al worden ingezet in Buitenhuizen in Zaanstad omdat die pont defect raakte. Afgelopen zondag raakte daarnaast de Hempont tussen Zaandam en Amsterdam defect, waardoor geruime tijd fietsers en wandelaars niet naar naar de overkant konden bij gebrek aan een reservepont.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen