Premium

Toch verbod op oplaten ballonnen met ’zware straf’ in Waterland

Toch verbod op oplaten ballonnen met ’zware straf’ in Waterland
© Archieffoto
Monnickendam

De gemeente Waterland gaat toch een verbod invoeren op het oplaten van ballonnen. En de straf op het negeren van het verbod blijft ’buitensporig hoog’, zoals sommige politici het eerder omschreven. Maar het blijkt lastig om de strafmaat aan te passen.

Dat blijkt uit een voorstel van het college van b en w aan de raad. De gemeente wilde ruim een jaar geleden al een bepaling opnemen in de algemene plaatselijke verordening (apv) om het oplaten van ballonnen te verbieden. Volgens de gemeente is dat namelijk slecht voor het milieu.

Bij de behandeling voor het voorstel destijds in de gemeenteraad bleek een deel van de politiek moeite te hebben met de straf die staat op overtreding van het verbod: een gevangenisstraf van maximaal drie maanden of een boete van ruim 4000 euro. Dat is een algemene strafbepaling die van toepassing is op veel meer bepalingen in de apv.

Voor het oplaten van een ballonnetje vond een deel van de politiek die straf veel te zwaar; een boete van maximaal 250 euro zou meer in verhouding staan met de overtreding, vond met name de VVD. Omdat de politiek er niet uitkwam, werd het voorstel voorlopig ingetrokken, in afwachting van een onderzoek naar de mogelijkheden om de strafmaat aan te passen.

Conclusie

Dat onderzoek is inmiddels afgerond. Conclusie van het college is dat het toch het best is om de algemene strafmaat uit de apv te handhaven. Volgens het college biedt dat een rechter de mogelijkheid om een straf op te leggen die past bij de overtreding, zeker als er sprake is van mensen die meer dan één keer de fout ingaan.

Het college zegt er nadrukkelijk bij dat de maximale straf die in de apv genoemd wordt in de praktijk zelden of nooit wordt opgelegd. Zeker in het geval van het oplaten van een of enkele ballonnen zal zo’n straf niet worden opgelegd.

Verder zegt het college dat, als in de apv een aparte straf wordt opgenomen voor het oplaten van ballonnen, je dat eigenlijk ook voor andere overtredingen zou moeten doen. Daarmee zou Waterland dan ook afwijken van andere gemeenten, die bijna allemaal de algemene strafmaat hanteren die Waterland ook gebruikt.

De politiek buigt zich binnenkort weer over een nieuwe apv, die behalve ten aanzien van het oplaten van ballonnen ook op een aantal andere punten wordt aangepast. Op dit moment wordt nog gesleuteld aan de definitieve tekst.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen