Minder politie-inzet betekent strenger voor organisaties van evenementen. Burgemeester Bruinooge kan vergunningen weigeren

Minder politie-inzet betekent strenger voor organisaties van evenementen. Burgemeester Bruinooge kan vergunningen weigeren
Kaeskoppenstad is een van de grote evenementen in Alkmaar.
© Archieffoto//jjfoto
Alkmaar

Even snel een leuk evenement in de gemeente Alkmaar uit de grond stampen, dat is er niet meer bij.

Door de verminderde slagkracht bij de politie moeten gemeentes organisaties flink strakker snoeren. Staat een evenement niet op de regionale kalender, of heeft de organisatie de veiligheid niet bijtijds op orde, dan zal burgemeester Piet Bruinooge in zijn stad de vergunning kunnen weigeren. En dat zal hij ook vaker doen. Dat schrijft hij als voorzitter van de driehoek (politie, justitie en overheid) van het basisteam Alkmaar in een brief aan de raad en het college van de gemeente.

Er worden op jaarbasis honderden grote en kleine evenementen - van snuffel- en buurtrommelmarkten tot Koningsdag en Kaeskoppenstad - georganiseerd in de gemeente Alkmaar. Op de voorlopige agenda voor dit jaar staan inmiddels zo’n 375 evenementen. Voor de kleine buurtevenementen zal er niets veranderen, voor grote events juist wel.

Een vergunning moet tenminste twee maanden voordat het feest losbarst, zijn aangevraagd. Die termijn zal strakker worden gehandhaafd.

Voor festiviteiten die niet op de kalender staan is in principe geen politie-inzet beschikbaar, waarschuwt Bruinooge. Voor grotere evenementen, waarbij veel mensen op de been zijn, is die inzet noodzakelijk. Op het feestterrein zelf moet de organisator voor de veiligheid zorgen, maar daarbuiten is het handhaven van de openbare orde een taak voor de politie.

Waar in het verleden nog wel eens een groot feest aan de agenda werd toegevoegd of op het laatste moment verplaatst, is die ruimte er nu niet meer, zegt de burgemeester. ’De slagkracht bij de politie om daar op het laatste nippertje nog flexibel te zijn, is er gewoon niet meer’, schrijft Bruinooge. De organisator zal ook de eigen veiligheidsvoorwaarden op orde moeten hebben. Bruinooge: ,,We streven naar het mogelijk maken van mooie evenementen maar we willen ook kunnen blijven instaan voor de veiligheid ervan.’’

De politie heeft steeds meer moeite om de bestaande taken uit te voeren. Onlangs moest bijvoorbeeld al worden besloten in Alkmaar het zogeheten HIT-team, het Horeca Interventie Team, te halveren.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen