Premium

Onderzoeksraad is volop bezig met onderzoek naar vliegtuigongeval Middenmeer

1/2
Middenmeer

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet nog steeds volop onderzoek naar het ongeval met een ultralight vliegtuigje eind vorig jaar op het vliegveld aan de Flevoweg in Middenmeer.

Het eenmotorige toestel, de TL-3000 Sirius, sloeg op 30 december tijdens de landing over de kop en kwam ondersteboven tot stilstand. De inzittenden bleven vrijwel ongedeerd.

De Onderzoeksraad heeft het voorval in Middenmeer in onderzoek. ,,De Sirius betreft een verplicht onderzoek voor de Onderzoeksraad en wordt uitgevoerd volgens internationale afspraken’’, legt woordvoerster Luisa Hubregtse van de Onderzoeksraad uit.

,,De drempel voor het doen van verplicht onderzoek ligt in de luchtvaart bij ’serious incident’. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om een gebroken neuswiel, vliegtuigen die elkaar te dicht genaderd zijn of bij een landing doorgeschoten vliegtuig. Bij verplichte onderzoeken, en dus ook bij dit voorval, wordt technische en feitelijke informatie verzameld en geanalyseerd. Op basis hiervan wordt het verloop van het ongeval gereconstrueerd. Vaak worden bij deze verplichte onderzoeken geen aanbevelingen gedaan of bredere lessen getrokken. De Raad bepaalt in welke mate het ongeval wordt onderzocht; het kan een rapport worden of worden opgenomen in de kwartaalrapportage luchtvaart die de Onderzoeksraad uitbrengt. Dit onderzoek is momenteel in volle gang.’’

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen