Premium

Gaskasteel met huurders en al gaat in de verkoop

1/2
Heemskerk

Corporatie Pré Wonen zet deze week het Piet Blomgebouw in Heemskerk in de verkoop. Het gebouw is ook wel bekend als het Gaskasteel, omdat het vroeger het hoofdkantoor van het gasbedrijf was. De koper moet de huurcontracten van de 16 appartementen en 21 bedrijfsruimtes overnemen.

Volgens de corporatie hoort de verhuur van het gebouw niet tot haar kerntaak: het bouwen en verhuren van betaalbare sociale-huurwoningen voor mensen met een bescheiden inkomen. ,,Om in de toekomst aan deze kerntaak te kunnen blijven voldoen, is besloten om de wooncomplexen te verkopen met woningen boven de sociale-huurgrens.’’

Bouwen

In het Piet Blomgebouw zijn 16 huurappartementen in de vrije sector en 21 commerciële ruimtes. Met de opbrengst van de verkoop zegt de corporatie dat ze weer betaalbare huurwoningen kan bouwen.

Het complex wordt in zijn geheel aangeboden aan verschillende partijen. Potentiële kopers kunnen corporaties of beleggers zijn.

Bij verkoop van het complex verandert er voor de huurders van het Piet Blomgebouw niets. Het huurcontact blijft ongewijzigd, wat betekent dat huurder de gelijke rechten en plichten behoudt en blijvend beschermd is door de geldende huurwetgeving.

Architectuurgeschiedenis

Het gebouw op de hoek van de Tolweg en de Jan Ligthartstraat werd in 1991 – 1993 ontworpen door Piet Blom en Hans van der Eijk, als hoofdkantoor voor het Gasbedrijf Midden Kennemerland. Het gebouw heeft grote architectuurhistorische betekenis en maakt deel uit van het oeuvre van de internationaal bekende architect Piet Blom, die onder andere de beroemde kubuswoningen in Rotterdam en Helmond ontwierp. Heemskerk wil het voormalige kantoor op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen.

Pré Wonen is een woningcorporatie met dertienduizend woningen in Haarlem, Beverwijk, Heemskerk, Bloemendaal en Heemstede

Bij de verkoop zijn onder meer de regels van het Besluit Toegelaten Instellingen Volkshuisvesting (BTIV) van kracht. Dat betekent onder meer dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de voorgenomen verkoop beoordeelt en al dan niet haar goedkeuring verleent voor de overdracht.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen