Premium

Zussen Wil en Sophia, echte Kringlopers: ’We moesten in de buurt zijn en zochten de dichtsbijzijnde kringloopwinkel op in de app’

Zussen Wil en Sophia, echte Kringlopers: ’We moesten in de buurt zijn en zochten de dichtsbijzijnde kringloopwinkel op in de app’

De Bikkel Store is een kruising tussen een vintage en een kringloopwinkel. Het verschil? Vintage is jaren 50 en ouder en retro, jaren ’70.

Een tien jaar oude bureaustoel vind je hier niet. Wel serviesgoed uit grootmoeders tijd, kastjes, potten vol kralen en knopen, een antieke grasmaaier. Goederen innemen doen ze hier niet, de spullen komen van leegruimingen en verhuizingen; als iemand kleiner gaat wonen of overlijdt, dan haalt de winkel de spullen op.

Sommige prijskaartjes zijn gemaakt van oude foto’s uit fotoboeken, meegekomen met de leegruimingen. Ze zijn met een lintje vastgebonden, achterop de prijs en een enkele keer zelfs waar en wanneer de foto is gemaakt. ’Petan 1948’, staat er op de achterzijde van een foto van twee jonge meisjes. Ook bijzonder: oude spullen worden hier vermaakt: een hoogpolig tapijt van reepjes spijkerbroeken, vlaggenlijnen van oude stripboeken, een kastje, gepimpt met handvatten van leer. Allemaal ontwikkeld samen met interieurontwerper Janine van de Hengel.

De zussen Wil Broeken (65) uit Vinkeveen en Sophia van der Poel (58) uit Wilnis zijn hier via de Kringloop App terecht gekomen. „Ik moest in de buurt zijn en dan zoek ik gelijk in de app op waar de kringloopwinkels zitten”, legt van der Poel uit.

Doen jullie dat vaker samen?

„Tot een paar jaar geleden elke zes weken met drie zussen. Gingen we telkens in een ander deel van het land kringlopen. Noord-Holland, het Gooi, we struinden alles af. Nu af en toe.”

Wat voor spullen zoeken jullie?

„Alles uit grootmoederstijd, serviesjes, oude meubeltjes. Dit keer heb ik hele oude kanten witte handschoenen gevonden, daar was ik al heel lang naar op zoek. En Wil zoekt oude poppen en poppenkleertjes.”

Draagt u die handschoenen?

„Nee, het is allemaal ter decoratie. Mijn interieur is een beetje brocante stijl. Ik ben nogal van het veranderen en op een gegeven ogenblik heb je wel te veel, dan wil ik wel eens wat wegdoen.”

Waar gaat het dan heen, weer naar de Kringloop?

„Nee, we ruilen veel in de familie. We houden allemaal van dezelfde stijl, mijn zussen en ook een nicht. ’Vind jij het leuk’, vragen we dan en dan verhuist iets weer. Andere spullen gaan een tijdje naar de zolder en duurdere dingen verkoop ik zelf weer.”

Hoe lang ’kringlopen’ jullie al?

„Samen tien jaar en jij al veel langer hè Wil?”

„Misschien wel twintig jaar”, antwoordt Broeken. „Ik heb de rest besmet. We gaan erop uit en dan zien we waar we terecht komen. Vandaag zijn we ook bij Spullenhulp Soest en KringloopCentrum Baarn geweest.” Van der Poel: „En het leuke is, zij heeft hele andere interesses dan ik. Maar bij het kringlopen kun je allebei je eigen gang gaan, we vermaken ons wel.”

Hoe zit het met de poppen?

„Ik heb ze pas geteld, over de 300. Allemaal boven uitgestald, poppen uit de jaren ’50 en ’60. Ik koop er ook kleertjes en ik haak ze zelf. Maar met die poppen is het genoeg zo, het is vol.”

En andere spullen?

„Ik vind handtasjes ook leuk, ik hou wel van wisselen.” Kijk, dat hebben de zussen dan wel met elkaar gemeen.

kringloper1802.pdf

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.