Premium

Smalspoor in het bollenland van Castricum bijna gereed

Smalspoor in het bollenland van Castricum bijna gereed
Menno Twisk bij een kiplorrie op het museumterrein.
© archieffoto heleen vink
Castricum

,,Uniek mechanisch erfgoed.’’ Zo omschrijft directeur Menno Twisk van het Strandvondstenmuseum de historische tuinderslorrie die binnenkort door het bollengebied van Castricum rijdt.

De ene kant van de Zanderij in Castricum verandert in een natuurgebied, aan de andere kant zullen huizen verrijzen. Het bollengebied verliest langzaam terrein. Nog even, en in het gebied tussen het NS-station en het bos zijn geen bollen meer te vinden.

Zover is het nog niet. Midden in de Zanderij staat het museum van tuinderszoon Twisk. Op 3 april gaat in het land rond het museum een treintje rijden. Specifieker: een gerestaureerde tuinderslorrie, die in vervlogen tijden door de tuinderijen reed om materieel, zand en bollen te vervoeren.

Smalspoor

De landerijen lagen vol met smalspoor in een tijd dat agrariërs nog niet konden beschikken over vrachtauto’s en ander zwaar materieel.

Het smalspoor is het nieuwste educatieve project bij het bedrijf van Twisk, een zorgkwekerij waar het museum onderdeel van is. Dit keer in samenwerking met Arnoud Bongaards van het Decauville Spoorwegmuseum waarvan het Strandvondstenmuseum vier lorries en 250 meter smalspoorlijn in bruikleen heeft gekregen. Bij de restauratie van de tuinderslorrie en de aanlegwerkzaamheden zijn ook leerlingen van de afdeling techniek van het Kennemer College nauw betrokken geweest.

De presentatie is op 3 april in het museum. Van de totstandkoming is een film gemaakt. Gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie Noord-Holland krijgt een exemplaar uitgereikt. Aansluitend is er een demonstratierit van de lorrie op het museumterrein.

Agenda

Voor het publiek is de lorrie te zien vanaf zondag 5 april. Het museum is vaak gereserveerd voor groepen. Belangstellenden wordt aangeraden de agenda van het museum te raadplegen of te bellen (www.strandvondstenmuseum.nl).

Voor bezoekers mag de trein niet als demo rijden. De lorries en het spoor zijn wel te bezichtigen.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen