Premium

Ko Heijboer uit Noordwijk maakt zijn huis energieneutraal: ’Verbeter de wereld, begin bij jezelf’

Ko Heijboer uit Noordwijk maakt zijn huis energieneutraal: ’Verbeter de wereld, begin bij jezelf’
Ko Heijboer
© Peter de Jong

Het televisieprogramma Radar zette Noordwijker Ko Heijboer (67) op het spoor van de operatie energieneutraal wonen.

„Ik was al een tijdje aan het nadenken hoe ik mijn huis nog energiezuiniger kon maken, maar wist niet precies hoe. Totdat Thuisbaas in een uitzending aan bod kwam met z’n energieneutrale programma. Dat sprak me gelijk aan, ook omdat het een onderdeel was van Urgenda, een club met goede intenties.”

Heijboer was al langer begaan met het welzijn op de aardbol. In de jaren 70 werd hij lid van de PPR (voorloper Groenlinks, red.), demonstreerde hij tegen Apartheid en voor een boycot van de Zuid-Afrikaanse Outspan- sinaasappelen en schreef hij voor Amnesty International brieven aan staatshoofden van onvrije landen met het dringende verzoek politieke gevangenen vrij te laten. Ko en zijn vrouw deden ook mee aan de Wereldwinkel in Noordwijk. „We stonden eerst op de weekmarkt, later kregen we onderdak bij tweedehandsboekenwinkel Moby Dick aan de Schoolstraat. Daar verkochten we spullen uit de derde wereld, voor een eerlijke prijs. Koffie, wijn en sieraden. We waren een beetje wereldverbeteraars”, zegt hij glimlachend.

Idealen

Ook Heijboers huis ontkwam niet aan zijn idealen. Zijn tussenwoning in de wijk Grashoek was bij oplevering in 1980 al voorzien van dubbel glas en een gei¨soleerd dak. „Later heb ik de vloer en de kruipruimte laten isoleren en vijf zonnepanelen op het dak gelegd.” Vorig jaar april was daar de operatie Thuisbaas met als resultaat 24 zonnepanelen op het dak, convectors en een warmtepomp. „Ik ben er blij mee, het is hier heerlijk behaaglijk in huis. De woning is eigenlijk energiepositief, ik laad mijn elektrische auto ook op aan huis en volgens mijn berekeningen kom ik straks op 0 uit. De installatie kostte me 30.000 euro, binnen vijftien jaar verdien ik het terug”, aldus Heijboer.

Urgentie

Hoe lawaaiig is nu die warmtepomp? „Ik heb me van tevoren goed laten informeren. Die meneer van Thuisbaas liet met een app het geluid van de warmtepomp horen. Dat was een zoemtoontje, dat komt niet boven de wind van Noordwijk uit. De buren heb ik van tevoren ingelicht over de pomp. Zij hebben er geen last van.”

Wat zou er met met het milieu gebeuren als Ko Heijboer voor even minister-president was? „In 1972 had je al het rapport van de Club van Rome met ’Grenzen aan de Groei’. Dat is bijna vijftig jaar geleden en er is in die tussentijd niet veel gebeurd. Ik mis een beetje de urgentie bij het kabinet. Dat kwam kwam pas in beweging toen Urgenda naar de rechter liep, en won. Dat we nu versneld van het gas afgaan is mooi, maar meer een gevolg van de paniek die ontstond na de aardbevingen in Groningen.”

„Wat mij betreft gaan we in Europa veel meer samenwerken op het gebied van energie. Overal waar de zon schijnt zonnepanelen op daken leggen. In een land als Spanje zijn er grote mogelijkheden. Maar dan lees ik dat Frankrijk door de zon opgewekte elektriciteit uit Spanje niet wil invoeren omdat hun eigen kerncentrales dan niet meer rendabel zijn. En terwijl wij van het gas afgaan, gaan de Duitsers eraan, als vervanging van de kolen. Zo kom je er niet. Kernenergie ben ik niet voor, laten we eerst eens goed uitzoeken wat de gevaren zijn en wat we met het kernafval moeten. Maar: wij burgers mogen zelf ook ons steentje bijdragen. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Zodat onze kleinkinderen een goede toekomst hebben.”

Zelf pakt Heijboer veel vaker de fiets, rijdt zijn auto op elektriciteit en koopt zijn kleding tweedehands. „Op Marktplaats vind je best goede kwaliteit.” En de vliegvakantie? „Dat is meer dan tien jaar geleden. Ik ga niet meer zo vaak, mijn laatste vakantie was een stedentrip naar Duitsland, met de trein.”

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.