Premium

Imca Marina lyrisch over nieuwe woonplaats Blaricum; maakt liedje en clip over ’t Gooi: ’De lat ligt hier toch hoger dan in Lutjebroek’ [video]

Imca Marina lyrisch over nieuwe woonplaats Blaricum; maakt liedje en clip over ’t Gooi: ’De lat ligt hier toch hoger dan in Lutjebroek’ [video]
Blaricum

Wat begon als een grapje resulteerde anderhalf jaar geleden in de verhuizing van zangeres Imca Marina (78) naar Blaricum. Het bracht haar in een wereld die haar verbijsterde. Met open mond keek ze om zich heen en viel als een blok voor die rare bubbel van rijkdom, mooie mensen en schitterende natuur. Ze schreef er een lied over dat zomaar hoge ogen zou kunnen gooien als carnavalskraker.

Bij een liedje hoort een videoclip waarin lokale bekendheden als wethouder Gerard Knoop en raadslid Mieke Bakker en BN-ers als Vivian Boelen en Ria Valk figureren. En natuurlijk werd hij opgenomen in haar nieuwe woonplaats en in Laren.

Maandag overhandigde de nu Blaricumse diva de cd van het liedje ’’t Gooi’ officeel aan - wie anders- de burgemeester van Blaricum, Joan de Zwart. Die nam het schijfje blij in ontvangst, al was het alleen al omdat zij geen weet heeft van andere liedjes die over ’haar’ dorp gaan.

YouTube

Maar al voor die officiele release een feit was, was het clipje op You Tube te zien en dat bleef niet onopgemerkt.

Marina: ,,Zo grappig, kort geleden werd ik in de buurt van t’ Bonte Paard in Laren ik aangesproken door een meisje van een jaar of dertien dat stond te wachten voor het verkeerslicht. Ze riep me toe dat ze het zo’n leuke clip vond’’, vertelt de zangeres trots dat haar liedje klaarblijkelijk ook aanslaat bij een jong publiek. Misschien komt dat wel omdat ze niet vasthoudt aan één genre, zo veranderstelt ze. ,,Mijn liedjes en repertoire zijn heel divers, maar bevatten wel altijd een vleugje humor. De enige andere overeenkomst is dat ik ze zelf schrijft. Eigenlijk doe ik alles zelf.’’

’’t Gooi’ is daarop geen uitzondering. Ze schreef het om uiting te geven aan haar ervaringen met haar nieuwe woonomgeving.

,,Ik was echt verbijsterd. Geboren, getogen en geworteld in de provincie Groningen met een incidenteel verblijf in het noordelijk deel van de provincie Noord-Holland, stuitte ze hier in het Gooi op een geheel andere mores. Hier regeren het grote geld, de grote mond en de grote auto. ,,Maar als je je daardoor niet laat intimideren en hoffelijk blijft, krijg je diezelfde hoffelijkheid terug. Houd je aan ’de regels’ en je bent zo ingeburgerd’’, weet Marina inmiddels.

Toen ze een paar jaar geleden een huis huurde in het Noord-Hollandse Hem werd haar gevraagd waar ze zou willen wonen. ,,Bij wijze van grap zei ik toen: ’Doe mij maar Laren of Blaricum’. Die grap werd tot haar eigen verbazing realiteit. Het was het begin van een ontdekkingstocht, die nog steeds voortduurt.

Anders

Hoe ’anders’ het Gooi is, ontdekte ze direct.

,,De keuken werd geplaatst en het was een grote stofboel in mijn nieuwe huis. Om dat te ontvluchten ging ik naar buiten. Op zoek naar een goede cappuccino. Een van mijn buurmannen wees me de weg naar d’Ouwe Tak. Daar stonden klompen voor de deur en aan de bar zat een groep mannen. Ik ging aan een tafeltje zitten, maar raakte aan de praat met die groep. Het duurde maar even of ze boden me al koffie aan. Hoffelijk dat ze waren. Dat kende ik helemaal niet. Inmiddels is d’Ouwe Tak een van mijn stamkroegen, net als Moeke Spijkstra en t’ Bonte Paard. Niemand die daar vreemd opkijkt als je als vrouw alleen een café binnengaat. In Groningen doe je dat gewoon niet.’’

Imca Marina lyrisch over nieuwe woonplaats Blaricum; maakt liedje en clip over ’t Gooi: ’De lat ligt hier toch hoger dan in Lutjebroek’ [video]
Imca Marina overhandigt haar nieuwe cd ’’t Gooi’ aan burgemeester Joan de Zwart.
© STUDIO KASTERMANS /ALEXANDER MARK

Behalve een verkenning van het kroegleven, ging de zangeres op onderzoek uit om de rest van haar woonomgeving te leren kennen. Daarbij veelal geadviseerd door de grote groep kennissen die ze inmiddels om zich heen heeft verzameld.

,,Ik kom hier de hele dag mensen tegen die ik ken uit de muziekwereld.’’ Tijdens die verkenningen verbaast ze zich over ,,al die prachtige vrouwen die je op straat ziet. Met hun blonde haren, hun prachtig witte gebitten en opgespoten gezichten.’’ Ze is er al heel snel achter dat zien en gezien worden hier belangrijk is. Ze dwaalt door de kleine kronkelstraatjes van het oude dorp, waar het privėleven schuil gaat achter hoge heggen. En ze geniet mateloos van de prachtige natuur rond haar woonplaats, die in de vorm van vogels en eekhoorns ook haar tuin binnenkomt.

Al die ervaringen verwoordt ze in het lied ’’t Gooi’, dat ze ze afsluit met de veelzeggende regels: ’’t Gooi, de lat ligt hier toch hoger dan in Lutjebroek; t Gooi, nou dat is andere koek; ’t Gooi dat is té mooi’.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen