Premium

Ouder echtpaar met hennepkwekerij uit Den Helder hoeft van gerechtshof ’slechts’ tienduizend euro terug te betalen aan de Staat

Ouder echtpaar met hennepkwekerij uit Den Helder hoeft van gerechtshof ’slechts’ tienduizend euro terug te betalen aan de Staat
Den Helder

R. van L. (74) en M. S. (75), het oudere echtpaar uit Den Helder, moet ’slechts’ tienduizend euro terug betalen aan de staat omdat zij in 2017 dat geld hebben verdiend met een hennepkwekerij. Eerder oordeelde de politierechter dat het stel 41.500 moest worden ontnomen.

Naast de werkstraffen van tachtig en veertig uur viel de hoogte van de vordering hen rauw op hun dak. Ze besloten in beroep te gaan.

De wietplantage werd op 23 oktober 2017 ontdekt op de zolder van hun woning. De politie trof 270 planten aan. De man verklaarde bij de politie dat hij drie keer geoogst had en dat de opbrengst voor een Marokkaan of een Turk was geweest. Hij was door mensen benaderd die voor hem de zaak hadden ingericht. Ze brachten de plantjes en ook namen ze een deel van de verzorging voor hun rekening. ’Twee mannetjes’ haalden de oogst steeds op. Wie die mannen waren, dat wist hij niet: ,,Ik had niet eens een telefoonnummer. Hij kwam gewoon langs.’’

Vakantie

De 74-jarige Nieuwdieper was op het aanbod ingegaan, omdat hij graag na zijn werkzame leven een aantal keer op vakantie wilde met zijn vrouw. Maar met hun AOW en een klein pensioen zou het stel niet ver komen. Toen die man kwam, was dat een uitkomst.

Hij verklaarde in totaal vijftienduizend euro te hebben gekregen voor de drie oogsten. Ze waren ervan op reis gegaan en hadden er een eethoek van gekocht. Inmiddels ligt er beslag op hun huis en zitten ze diep in de schulden.

Het hof gelooft de man en stelt dat van de vijftienduizend euro nog een aantal kosten moeten worden afgetrokken zoals de elektriciteitsrekening. In totaal zou het echtpaar een bedrag van ruim dertienduizend euro hebben overgehouden aan de plantage.

Maar het hof laat meewegen dat van de twee, die inmiddels de zeventig zijn gepasseerd, redelijkerwijs niet valt te verwachten dat zij in de toekomst nog extra geld zullen krijgen. Om die reden matigt het hof het bedrag dat ze moeten terug betalen tot tienduizend euro.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen