Premium

Hoogheemraadschap legt extra deuren aan bij Sassluis Enkhuizer haven: Droge voeten voor de binnenstadbewoners

Hoogheemraadschap legt extra deuren aan bij Sassluis Enkhuizer haven: Droge voeten voor de binnenstadbewoners
Een van de schotten wordt geplaatst om de binnenhaven van Enkhuizen af te sluiten.
© foto theo groot
Enkhuizen

Het blijkt nog geen sinecure om, met de naweeën van storm Dennis in de rug, de 1500 kilo zware schotten correct tussen de verweerde stenen muren van de Sassluis te schuiven.

De monumentale Sassluis bij de Drommedaris in Enkhuizen is een van de zeven sluizen langs het IJsselmeer en Markermeer, die het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier samen met waterbouwkundig bureau Tauw-Friso Civiel extra verstevigt in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Alle sluizen, waaronder de Keersluis bij Broekerhaven die in 2013 nieuwe sluisdeuren kreeg, en de Grote Sluis bij Hoorn, zijn geïnspecteerd op hun bestendigheid tegen hoge waterstanden. De Sassluis, die eeuwenlang met dubbele sluisdeuren het Enkhuizer achterland beschermde tegen het grillige water in de Zuiderzee, heeft een paar extra deuren nodig. Die deuren zijn verdwenen sinds de komst van de Afsluitdijk die de Zuiderzee in het IJsselmeer heeft veranderd en daarmee extreem hoge (en lage) waterstanden tot het verleden behoorden.

De Sassluis is een keersluis, die de laaggelegen binnenhaven en omgeving beschermt tegen hoogwater op het IJsselmeer. En dat is zeker nodig, onderstreept gebiedsbeheerder Marco Bats. Hij wijst op de woningen en onderliggende souterrains tegenover de Dromedaris. De achtertuinen liggen pal aan en op vrijwel dezelfde hoogte als het water dat langs de kade stroomt.

,,We moeten voorkomen dat zij natte voeten krijgen. Ik maak me sterk dat bewoners wel eens water in hun souterrain hebben staan als de wind uit het noorden of noordoosten komt. Dan kan zomaar de hele binnenstad onder water komen te staan.’’ Vaker wisselvallige wind en de verhoging van het IJsselmeerpeil als zoetwaterbuffer plus het feit dat niet altijd op de Waddenzee kan worden gespuid maken extra veiligheidsmaatregelen nodig.

Dennis

De restanten van storm Dennis komen uit een heel andere hoek, dus is het water nu -0,06 NAP. ,,Maar aan de andere kant van het IJsselmeer bij Flevoland en Friesland zullen ze nu zeker te maken hebben met extreem hoog water.’’

Deze ochtend heeft ondanks de harde wind een hijskraan van Boots uit Hem zijn poten ferm uitgeslagen op het Landje van Top. De zware balken als extra buffer voorbij de bestaande sluisdeuren moeten worden neergelaten. De komende weken, als een deel van de sluis drooggezet wordt, vormen de schotten een extra waterkering. Het vergt heel wat passen en meten voordat ze in de inmiddels geplaatste geleidepalen worden neergelaten.

De sluisdeuren zelf zijn ook wat onwillig om te sluiten. Zo vaak gebeurt dit niet, legt Bats uit. De keersluis bij Broekerhaven moet vaker dicht vanwege hoog water, in Enkhuizen ligt er nog een haven voor. Met behulp van de duikers die sowieso bezig zijn om hun eerste voorbereidende werk onder water te doen, wordt zand en bagger verwijderd.

Bagger

Aan de andere kant van de sluis wordt met behulp van een zuiger flink wat bagger verwijderd. Het water spoelt hier enorm, weet Bats, dus moet er eerst ruimte worden gemaakt. Ook hier komen droogzetschotten, waarna het water kan worden weggepompt.

Als de sluis eind deze week droog staat kan de inspectie beginnen. Dan wordt ook duidelijk of de oorspronkelijke hengsels van de oude sluisdeuren nog voldoende intact zijn. En wordt het steenwerk onderzocht en zo nodig hersteld. De deuren zelf worden op maat gemaakt, maar dat kan vrij snel. Ze zullen echter pas na het seizoen worden geplaatst, omdat de sluis dan weer enkele weken afgesloten zal zijn voor scheepvaart uit de binnenhaven.

De extra veiligheidsmaatregelen zijn volgens het schap nodig om ook bij superstorm, met veel wind en regen, het opstuwende water te kunnen keren en het achterland droog te houden. En dat kan best een klus worden als het water aan deze kant van het IJsselmeer een niet ondenkbaar alarmpeil van plus 30 cm NAP bereikt.

Bats: ,,Mensen denken dat ze boven het water wonen, maar het kan hier spoken. Dat zie je aan stormen als Ciara en Dennis. Als de wind verkeert staan moeten de deuren dicht. Heel wat plekken die je hier ziet staan dan onder water.’’

Maar Enkhuizen kan straks weer rustig slapen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen