Premium

’Waar twee seks hebben, betaalt er een.’ Waarom het oneerlijk is dat alleen vrouwen voor anticonceptie betalen en het gratis zou moeten worden

’Waar twee seks hebben, betaalt er een.’ Waarom het oneerlijk is dat alleen vrouwen voor anticonceptie betalen en het gratis zou moeten worden
,,Waar twee seks hebben, betaalt er een, de vrouw. Dat is raar.”
© Foto TLG

,,Anticonceptie moet weer gratis worden voor alle vrouwen.” Femke Zeven van Bureau Clara Wichmann vertelt waarom ze dat vindt. Vijf vragen:

1. Bureau Clara Wichmann - dat zich inzet voor vrouwenrechten - burgerbeweging DeGoedeZaak en 7228 mede-eisers hebben de staat gedagvaard. Eis: gratis anticonceptie voor iedereen. Waarom?

„Het is oneerlijk dat vrouwen nu de rekening betalen voor anticonceptie”, zegt Femke Zeven. „Waar twee seks hebben, betaalt er een. Dat is raar. Slechts twee procent van de mannen betaalt mee. Terwijl iedereen er belang bij heeft dat vrouwen zelf bepalen of, wanneer en met wie ze kinderen krijgen. De hele maatschappij profiteert ervan dat ze volwaardig meedoen in de samenleving, werken, niet thuis zitten en niet ongewenst zwanger worden. Economisch gezien wegen de kosten op tegen de baten.”

2. En het condoom, ook gratis?

„Anticonceptie is geen luxe maar een fundamenteel recht, zoals in internationale verdragen staat vermeld. We stappen naar de civiele rechter om te zorgen dat alle anticonceptie gratis wordt voor iedereen. Ook het condoom ja. Heel belangrijk voor het zelfbeschikkingsrecht van de man. De overheid moet anticonceptie betalen. Uit welk potje dan ook, bijvoorbeeld vanuit de basisverzekering.”

’Waar twee seks hebben, betaalt er een.’ Waarom het oneerlijk is dat alleen vrouwen voor anticonceptie betalen en het gratis zou moeten worden
De pil.
© Pixabay

3. Zo duur is de pil toch niet? Ongeveer vijftig euro per jaar: dat is drie keer sushi halen of een keer een shirtje scoren.

Acht tot tien procent van de vrouwen kan het niet betalen zich te beschermen tijdens de seks, blijkt uit onderzoek. „Dat moet niet kunnen in een land als Nederland”, zegt Femke Zeven. Zelfs het goedkoopste anticonceptiemiddel is niet voor iedereen betaalbaar. „Het is onmenselijk en onrechtvaardig om tegen die groep te zeggen: zoek het maar uit. Juist die kwetsbare groep moet je beschermen.”

Soms is een spiraal of Implanon beter voor een vrouw. „Ieder lichaam is anders. We willen niet dat alleen rijkere vrouwen de beste anticonceptie kunnen kiezen.” Een spiraal kan weliswaar jaren meegaan. „Maar je moet wel in een keer 200, 250 euro kunnen ophoesten.”

4. Waarom is er geen politieke meerderheid voor gratis anticonceptie?

Vrouwen die de pil slikken of een spiraal gebruiken zijn niet ziek en een medische noodzaak ontbreekt, motiveert het nee-kamp. Bovendien zou gratis anticonceptie de zorgkosten en verzekeringspremie opjagen. Femke Zeven: „Volgens minister Bruins (Medische Zorg) moet je de kosten maar regelen met wie je een relatie hebt. Maar niet iedereen heeft een relatie en je wilt toch niet dat de vrouw afhankelijk is van de man?”

Gratis anticonceptie was lange tijd wel gegarandeerd. Tijdens bezuinigingen in 2011 is het uit het basispakket geschrapt. „Behandel anticonceptie niet als iets ’politieks’, het is een recht.” Alleen voor meisjes tot achttien jaar wordt anticonceptie nu vergoed en tot je 21ste valt het onder je eigen risico. Hierna moeten vrouwen het zelf betalen of zich aanvullend verzekeren. Een eerdere petitie om de pil terug te krijgen in het basispakket - gesteund door BN’ers als Thekla Reuten, Nadia Bouras en Tim Hofman - is 50.000 keer ondertekend.

5. Waarom is anticonceptie soms een medische noodzaak?

Anticonceptie voorkomt niet alleen zwangerschap. „Voor vrouwen is het soms hét middel tegen hevig bloedverlies, zware krampen en hormonale schommelingen.” Mét anticonceptiemiddel hebben ze een enigszins normale menstruatie en zonder moeten zij zich een paar dagen per maand ziek melden.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen