Oud-Ajacied Hulshoff op 73-jarige leeftijd overleden

In 2002, als technisch cirecteur bij het Spaanse Malaga op de tribune voor de wedstrijd Willem ll - Malaga.
© Archieffoto ANP
AMSTERDAM

Oud-Ajacied Barry Hulshoff is zondag op 73-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. De verdediger speelde 385 wedstrijden voor de Amsterdammers en won met de club in 1971, 1972 en 1973 de Europa Cup 1 en in 1972 de wereldbeker.

Hulshoff kwam ook veertien keer uit voor het Nederlands elftal. Daarin scoorde hij liefst zes keer.

Hulshoff debuteerde in januari 1966 onder leiding van trainer Rinus Michels in het eerste elftal van Ajax. Dat was in een duel met Feyenoord (1-1). "Het was zeker een fijn debuut. Al stond ik een week later gewoon weer in het tweede. Maar dat was niet erg; het hoorde bij het leerproces", keek Hulshoff vijf jaar geleden op de website van Ajax terug op zijn eerste optreden.

In 1969 speelde Hulshoff zijn eerste Europa Cup 1-finale met Ajax. AC Milan was toen met 4-1 te sterk. In 1971 won Ajax in de eindstrijd van Panathinaikos (2-0), in 1972 van Internazionale (2-0) en in 1973 van Juventus (1-0). Hulshoff behaalde met Ajax, naast de internationale prijzen, ook zes keer de titel in eigen land. Zijn debuut in het Nederlands elftal was in oktober 1971 tegen Oost-Duitsland.

Barry Hulshoff in 1973.
© Archieffoto ANP

In mei 1977 speelde Hulshoff zijn laatste duel voor Ajax. De geboren Deventenaar kwam daarna nog twee seizoenen uit voor MVV.

In 1988 keerde de voormalige verdediger als trainer nog even kort terug bij Ajax. Samen met Spitz Kohn en Bob Haarms verving hij de na een conflict opgestapte Johan Cruijff. Daarna was Hulshoff in België hoofdcoach van achtereenvolgens Lierse SK, Westerlo, Germinal Beerschot, Sint-Truiden, Aalst en KV Mechelen.

Barry Hulshoff in 2014 op de tribune in de zogenaamde Engelenbak bij een reunie van oud-spelers van Ajax tijdens de wedstrijd tegen FC Twente.
© Arciheffoto ANP

De laatste jaren begeleidde en adviseerde Hulshoff de nu bij Juventus voetballende Matthijs de Ligt.

Alle teams van Ajax spelen deze week met rouwbanden om. Maandag is er, voorafgaand aan het duel tussen Jong Ajax en NAC Breda, een minuut stilte op sportpark De Toekomst. Ook het eerste elftal van de Amsterdammers zal stil gaan staan bij het overlijden van Hulshoff. Hoe precies wordt later duidelijk.

De crematie is in besloten kring.

Ajax-Juventus, Europacupfinale in 1973. Barry Hulshoff en Johnny Rep feliciteren elkaar als Ajax voor de derde maal de Europabeker heeft veroverd.
© Archieffoto ANP

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen