Premium

Oud-bankmedewerkers genieten van carrièreswitch: Stichting Bikkel doet verhuizingen en geeft vintage meubels tweede leven; Personeel met afstand tot arbeidsmarkt houdt van aanpakken

1/4
Soest

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt uitdangend werk geven waar zij trots op kunnen zijn. Dat is het doel van Soester Stichting Bikkel. Voor een schappelijke prijs ruimen de ’Bikkel- movers’ woningen leeg. Collega’s pimpen de vintage meubels die een tweede leven krijgen in onder meer cafés en kantoorruimtes. Zij moeten flink aanpakken bij de activiteit die gerund wordt door twee vroegere bankmedewerkers. ,,Wij zetten geen zorgbril op. Het zijn collega’s, die zich niet kunnen verschuilen achter ziektebeelden”, zegt manager Jeroen Uijtewaal.

In de Soester Bikkelstore liggen trendy spulletjes uit de jaren zestig tot en met tachtig. Cor werkt aan een handgeknoopt tapijt van reepjes spijkerstof. Van slingers zijn stripboeken gemaakt en een piano is leeggehaald om er een plantenbak van te maken met wieltjes eronder. De Bikkels werken graag in de loods waar spullen onder handen worden genomen. Het haalt ze uit hun sociaal isolement, ze hebben elkaar nodig om de klus te klaren.

Het initiatief is afkomstig van Jeroen Uijtewaal en Jan Willem Liebrecht, die elf jaar geleden toe waren aan een carrièreswitch. ,,Jan Willem had een familielid met een beperking die in de groenvoorziening saai aan het schoffelen was. Dat moet toch ook anders kunnen, dacht hij”, vertelt Uijtewaal. ,,Je verdient niet hetzelfde salaris als bij de bank, maar terug willen we absoluut niet meer. Het was echt een sprong in het diepe, omdat we geen zorgachtergrond hadden. Voordeel was wel dat we met frisse ideeën kwamen”, aldus Uijtewaal.

,,Vanaf de parkeerplaats zijn we begonnen met het doen van verhuizingen. Meer dan een busje en een aanhanger hadden we niet nodig. De mensen die hier werken, vinden het heerlijk om fysiek bezig te zijn en samen een klus te klaren. Het werk bevordert de teamgeest. Voor hun dagbesteding wordt geld betaald, dat bedrag krijgen wij. ”

Binnenhuisachitect Janine van den Hengel is hun adviseur op afstand. Zij geeft tips hoe meubels onder handen kunnen worden genomen. Door haar toedoen kreeg Bikkel ook een plek achter het bouwbedrijf van Van den Hengel aan de Veldweg. Daar is de Bikkelloods waar de binnengebrachte spullen worden gesorteerd en opgeknapt en soms doorgeschoven naar de kringloopwinkel.

In de ernaast gelegen vintage Bikkelstore komen liefhebbers dinsdag, donderdag en vrijdag (11.00 tot 16.00 uur) rondstruinen. ,,De enige reclame die we maken is op de kringlooplapp, maar eigenlijk zijn we dat niet. Je kunt hier niet een Ikeakastje of een tweedehands bank scoren”, aldus Uijtewaal.

De movers beklimmen in de vroege ochtend de bus om naar Brabant te rijden voor een leegruiming. ,,We hebben bewust een zwarte bus, want met zo’n witte is er minder animo. Die wordt geassocieerd met hun witte bus van het taxivervoer.’’

,,Voor een uurtarief 45 euro (excl. btw) komt een groep van vier man. Het gaat niet altijd vanzelf. Misschien gaat het niet zo snel, maar het kost minder dan een verhuisbedrijf. Dealtjes maken over de opbrengst van de spullen doen we niet. Als wij bijvoorbeeld een wasmachine meenemen, komt de opbrengst ten goede aan ons project. We ontruimen ook huizen van mensen die zichzelf verwaarlozen. Er liggen bergen met plastic zakken. Bij het sorteren halen we medicijnen er tussenuit om te voorkomen dat ze tussen het gewone afval belanden.”

Monique Smal, in dienst van Stichting Abrona, begeleidt de werkenden in de winkel. Er staat een met zorg uitgestald ratjetoe van oude spulletjes: van wollen dekens, een oude weegschaal, tafelkleden, een antiek ogend servies, geborduurde schilderijtjes en lampenkappen van lang geleden. ,,We hebben hier iemand gehad die een kast kocht om er een gitaar uit te zagen. Ik kan het ook niet over mijn hart verkrijgen om oude familiefotoboeken zomaar weg te gooien. We gebruiken de oude foto’s als cadeaulabels. Ik heb een doos met brieven, correspondentie uit 1947 over ditjes en datjes. Wat we ermee doen weet ik nog niet, maar er komt wel iets creatiefs”, aldus Smal.

Trots zijn de medewerkers dat zij voor het oude politiebureau werkplekken hebben gemaakt voor de ambtenaren die te krap zitten op het gemeentehuis. Ook voor het DLC cafe in Amersfoort zijn loungebanken gemaakt en zijn meubels geverfd. ,,Het is leuk om samen naar een doel te werken. We willen klein blijven”, aldus Uijtewaal, die twintig man heeft. De meesten komen een deel van de week.

Guerillatuinieren

Nieuwe duurzame activiteit is Bikkels for planet, die gebieden met handknijpers van zwerfafval ontdoet. Vuilniszakken vol zijn van de Eng afgekomen. Ook bij de containerramp op de Wadden is geholpen.

De Bikkels hebben ook iets bedacht voor het duurzaam ’guerillatuinieren’ . Van wilde bloemen vermengd met klei en zand hebben ze balletjes gemaakt, die bij het fietsen nonchalen kunnen worden gegooid op braakliggende terreinen, bijvoorbeeld langs spoorlijnen. In de balletjes zitten bijvriendelijke zaden, waar onder meer klaprozen en zonnebloemen uitkomen.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen