Premium

Verhaal Huis Leyduin in Vogelenzang is ook verhaal over maatschappelijke ambitie

Verhaal Huis Leyduin in Vogelenzang is ook verhaal over maatschappelijke ambitie
Gert de Kruif vertelt over Huis Leyduin.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Vogelenzang

De titel ’Het huis dat nooit gebouwd werd’ over het Huis Leyduin in Vogelenzang doet vermoeden dat er bij de bouw het nodige mis moet zijn gegaan.

Uit de lezing deze zondagmiddag van Gert de Kruif over het gebouw blijkt dat dat meevalt. De echtgenote van Piet Dorhout Mees zag bij de bouw dat het gebouw kleiner werd dan ze had verwacht, waarna het huis op een iets grotere schaal neergezet werd.

Voor aannemer-architect Andries de Maaker moet het volgens De Kruif weinig uit hebben gemaakt. ,,Hij was het type architect dat bouwde wat de klant wilde. Als die een gotische haard wilde, dan kwam er een gotische haard.”

Toch is Huis Leyduin in 1920-21 niet precies zo gebouwd als De Maaker had bedacht, blijkt als het ontwerp met het gebouw wordt vergeleken. De serre is een overkapping geworden en de ramen zien er anders uit dan vooraf was bedacht. De tijd heeft ook zijn werk gedaan: de houten luiken zijn er niet meer. ,,Daar zat houtrot in.”

Afbreken

Het is niet het eerste huis op landgoed Leyduin, maar het eerste dat op een heuveltje staat. Het oorspronkelijke huis stond verderop, op de plek waar nu het koetshuis staat. ,,De familieleden vonden dat het huis niet voldeed aan hun eisen. Dus bouwden ze een nieuw huis en lieten toen dat klaar was het oude huis afbreken.”

De lezing over het huis trekt de belangstelling van ongeveer dertig bezoekers, voor wie het een kans is om het gebouw van dichterbij te bekijken. ,,Kunnen we eindelijk weer eens rondkijken”, zegt een vrouw tegen haar man, terwijl ze haar jas ophangt in de garderobe.

Het verhaal dat De Kruif vertelt over Huis Leyduin is niet zozeer een verhaal over de bouw van het huis, maar over het wel en wee van de familie Dorhout Mees. Geen lid van de adel, maar er wel voortdurend tegenaan schurkend.

Vader Piet schopt het op jonge leeftijd tot burgemeester van Zuid-Laren en later tot die van Zwollerkerspel. Dat de familie naar het westen kwam, had alles te maken met de gezondheid van echtgenote Dien die aan astma leed en voor wie het klimaat hier beter was dan de veengronden van het oosten.

Geld

Voordat landgoed Leyduin hun eigendom werd, huurden de familieleden al een paar jaar een villa in Aerdenhout en kochten ze Woestduin. Burgemeester Piet was maanden nauwelijks in Zwollerkerspel om bij zijn familie te zijn.

Geld speelde geen rol, weet De Kruif. Erfenissen en mogelijke verstandige investeringen zorgden ervoor dat ze een luxe leven konden leiden. De garage die bij de nieuwbouw werd gebouwd, bood plaats aan vier auto’s uit het eigen wagenpark. En als Dien een nieuwe garderobe nodig had, dan werd die aangeschaft in Parijs.

De familie Dorhout Mees heeft achttien jaar in Huis Leyduin gewoond. Na het overlijden van vader Piet in 1939 besluit de overgebleven familie het huis te verhuren aan de ministeries.

Er zat een tijdje een meisjesinternaat, de Marva’s kregen er jarenlang hun opleiding en personeel van KLM, Martinair en Transavia leerde er hoe ze vliegtuigkapers nog op de grond konden herkennen. Tegenwoordig kunnen stellen er trouwen in een van de oude salons, terwijl boven bedrijfjes een onderdak hebben gevonden.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen