Premium

De vrije val van Zaanlandia: gebrek aan scorend vermogen breekt Zaandammers ook tegen nummer laatst Hoofddorp op

De vrije val van Zaanlandia: gebrek aan scorend vermogen breekt Zaandammers ook tegen nummer laatst Hoofddorp op
Zaanlandiaan Redouan Magouz kopt de bal weg voor een Hoofddorper ermee aan de haal kan gaan.
© Foto Ronald Goedheer
Zaandam

Een handjevol Zaanse voetbalsupporters, dankzij storm Dennis windje mee naar het Zaanlandia-complex geblazen, zag de thuisclub zondagmiddag met 0-1 van hekkensluiter Hoofddorp verliezen. Het gebeurde in een vooral storm- en regenachtige entourage waar weinigen plezier aan beleefden.

De vrijwilligers van voetbalclub Zaanlandia stelden alles in het werk om het de bezoekers van de ontmoeting tussen de thuisclub en Hoofddorp toch naar de zin te maken. Het tribunetje en de kleedruimten waren keurig geveegd, de klok stond aan, de vlaggen wapperden strak maar vrolijk aan de masten, de bar en frituur was geopend en in de bestuurskamer deelde een gastvrije dame een schaal met verse plakken ossenworst in het rond. Speaker Hans Stange droeg de namen van de hoofdrolspelers uit een fraai samengesteld programmaboekje in Algemeen Beschaafd Nederlands keurig aan de bezoekers voor.

Aan het eind van het tweemaal drie kwartier durende liedje was oefenmeester Ronald Dooijeweerd van de ’Zwartjes’ gelukkig nog wel bereid zijn licht over de zojuist verlopen match te laten schijnen: ,,We hadden nog een halfuur langer kunnen voetballen, maar een goal hadden we niet meer kunnen maken. Uiteindelijk denk ik dat het een terechte overwinning voor Hoofddorp is. Zeker gezien de eerste helft, waarin we alles fout deden wat we maar fout konden doen. We stonden overal te groot, er was te veel ruimte op het veld, we reageerden apathisch in de duels waar we vaak ook te ver van af stonden. Zo kan je niet voetballen.”

Geen goals

Over de invloed van de storm was Dooijeweerd kort: dáár lag het in zijn ogen absoluut niet aan. ,,Daar hadden we allebei mee te maken. Je vraagt je af en toe wel af waarom iemand verzuimt een duel in te gaan; balcontrole tijdens een storm is daar wel debet aan. Hoofddorp liet ons nog in leven, maar we maakten gewoon geen goals. Terugkijkend vanaf de start van dit seizoen, ben ik dolblij dat we in ieder geval een goeie periode gehad hebben aan het begin. Als je in de eerste periode zes of zeven punten hebt gehaald, kom je niet veel verder. En nu kom je in ieder geval nog op gelijke hoogte met een aantal ploegen, zodra het wat tegen zit.”

De woorden van Dooijeweerd klinken wellicht wat cryptisch voor mensen die Zaanlandia niet op de voet volgen, vandaar enige uitleg: de Zaandammers kenden een uitstekende start in de eerste klasse, boven verwachting en wel met enig fortuin won het vijf van de eerste zeven wedstrijden. Maar sinds half november werd niet meer gewonnen en in zeven duels sprokkelde Zaanlandia slechts twee puntjes. Van (sub)topper is de ploeg nu eigenlijk in acuut degradatiegevaar terechtgekomen.

Goalie Terry Bosma: ,,Het liep gewoon niet goed vandaag. In de eerste helft kregen we nog wat kansen, maar op basis van kracht, scherpte, felheid en wil waren we duidelijk de mindere. En mooi voetbal kun je de bezoekers nu eenmaal niet voorschotelen als windkracht negen dwars over het veld dendert. Maar uiteindelijk gaat het allemaal om duels winnen en een beetje mazzel hebben of die goal komt vallen.’’

Bosma wist op slag van rust een hard schot met de borst te keren, waarop de bal via de paal het veld weer in stuiterde. Een fluitje van een cent voor Martijn Tjon-A-Njoek, die namens de hekkensluiter in de rebound koelbloedig inschoot en - zo bleek een ruim uur later - daarmee de wedstrijd besliste. De toeschouwers keerden teleurgesteld, zeker met wind tegen in het vooruitzicht, stilletjes huiswaarts.

Zaanlandia: Bosma, Magouz (45. Lukken), Hoquee, De la Porte, J. Kho, D. Kho, Kuiper (80. Uslu), Savastano, Dragtenstein, Meijer (45. Dogan), Rijser.

Hoofddorp: Zuidema, Some, Witschge, Vetten, Zeefuik, Herrendorf (88. Ramic), Schmeltz, Boot, Chih, Tjon-A-Njoek, Vrede.

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek

Meest gelezen