Premium

Wandelroute Wonderlicht waait de Grote Kerk binnen

Wandelroute Wonderlicht waait de Grote Kerk binnen
De Vliegende Piano, een fantasierijk mechanisch bouwsel.
© jjfoto.nl / Jan Jong
Alkmaar

Bijna blies de organisatie van Wonderlicht het vuur- en lichtevenement af. Vrijdag liep de wonderlijke wandelroute nog over het Bolwerk, maar de wind werd te sterk. Redder in nood was de Grote Kerk, die zaterdag en zondag onderdak bood aan het evenement.

Vrijdag waren de waarzegster, vliegende piano, vliegend tapijt en ’dansende’ bomen nog op het Bolwerk. Lichtgevende figuren doemden langs de kade en in het water op, een luchtballon zweefde met een stevige wind over de Singel, terwijl brandende bloemkaarsen uitwaaiden. Het park werd druk bezocht door families, verliefde stelletjes of eenzame ouderen die dankzij het ’buddyproject’ een wandelmaatje hadden. Op het Canadaplein werden live gedichten gemaakt, terwijl het publiek zich opwarmde bij het knapperende vuur. Maar de wind werd te veel. De organisatie verplaatste jhet programma naar de Grote Kerk en Wonderlicht was veilig voor storm Dennis, die buiten met een windkracht van 8 tot 9 voortraasde.

Weegschaal

Veel bekijks op zowel het Bolwerk als in de Grote Kerk trok de installatie van de Franse Compagnie Grandet Douglas: een soort weegschaal met aan de ene kant een vliegend tapijt en aan de andere kant een pianist. Als hij eenmaal begon te spelen, zweefde het tapijt tegelijk met de pianist ronddraaiend omhoog. Was hij er klaar mee? Dan gooide hij het anker uit zodat ze weer tot stilstand kwamen. Een fantasierijk mechanisch bouwsel.

Toch bracht de kerk voor sommige kunstwerken een hele andere beleving. In plaats van in het water waren de lichtgevende ’nomaden’ van Sacred Places uit België op de stenen kerkvloer geplaatst, de luchtballon van Theater Altrego uit Duitsland bleef op één plek hangen. De bloemen gaven meer licht en roken naar citroen. De koets van de vrijwaarster van Compagnie DaaD paste niet door de kerkdeur, en moest huiswaarts. De live dichters van Wonderdicht kwamen ook in een andere omgeving terecht: drommen mensen stonden klaar om te dichten in de serene omgeving van de kerk.

Alternatief

„De Grote Kerk is een goed alternatief”, vertelt Rowy Onrust van Doss event Support. „Natuurlijk was Wonderlicht bedoeld voor buiten op het Bolwerk en het Canadaplein, maar veiligheid gaat voorop. Ik ben blij hoe we dit zo snel konden oplossen. Terwijl wij buiten afbouwden, bouwden de artiesten het binnen de Grote Kerk op. Er zijn ook projecties van de Beeldjutters bij gekomen. De artiesten zijn juist enthousiast over de kerk. Sommigen hadden nooit eerder in een kerk opgetreden. Er zijn veel bezoekers, maar het loopt goed door. Het gaat er bij Wonderlicht om mooie verlichting en verwarming, dat kunnen we ook in de kerk overbrengen. Ik ben trots dat we dit hebben kunnen neerzetten.”

„Het is jammer dat het niet op het Bolwerk is, volgens mij was de Molen van Piet een mooi onderdeel van de route”, zegt Brigitte, die samen met haar vriendinnen Silvia en Billy die ze van vroeger uit Alkmaar kent naar Wonderlicht is gekomen. „Je mist misschien een beetje de mystiek die je wel op het Bolwerk hebt. Maar petje af voor de organisatie, die het zo snel naar de kerk heeft kunnen verplaatsen.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen