Premium

Paraview-beurs in Hilversum: spiritualiteit wordt steeds gewoner

Paraview-beurs in Hilversum: spiritualiteit wordt steeds gewoner
TV-paragnost Annelies Laurier gaf zondag een dolfijnenhealing.
© Foto’s Studio Kastermans/Alexander Marks
Hilversum

,,Voor ons is het een uitje. Sommige mensen gaan een middagje naar Almere om te winkelen, wij gaan hierheen”, vertellen twee vrolijke bezoekers bij Paraview. Ik bezoek zondag deze driejaarlijkse spirituele beurs Hilversum.

Omdat ik zelf aardig wat ervaring heb met spiritueel gebied stap ik zowel met zin als met scepsis de Dudok Arena binnen. Het valt mij direct op dat het bepaald geen dringen is bij de verschillende tafels waaraan onder anderen tarotkaartleggers, healers, een iriscopist en een aurafotograaf zitten. ,,We organiseren deze beurzen al jaren door het hele land. In het verleden hadden we weekenden met zo’n tweeduizend bezoekers, nu zijn we blij als er vijfhonderd komen”, vertelt organisator Bernard Bos.

Paragnost

Voor 6,50 euro kan je al naar binnen en daar zijn de algemene sessies in de grote zaal bij inbegrepen. Nadat ik eerst wat bezette tafels voorbijloop, beland ik bij de Brabantse Monique van der Klooster. Zij is paragnost en psychoanalytisch hypnotherapeut, heeft vijf boeken geschreven en vertelt mij dat spiritisme toch nog steeds een beetje taboe is. ,,Er zijn nog steeds cliënten die vragen of ik een achteruitgang heb, zodat ze niet gezien worden door een volgende cliënt die zit te wachten.” Tot mijn schrik vertelt ze zelfs: ,,In het verleden heb ik wel eens een anonieme brief gehad dat ik een heksenkind ben en met het badwater weggegooid had moeten worden”.

Paraview-beurs in Hilversum: spiritualiteit wordt steeds gewoner

Dolfijnenhealing

Dat ervaart ook Annelies Laurier bij wie ik in de naastliggende zaal een dolfijnenhealing volg. Nadat ze met fijne achtergrondmuziek een geleide meditatie geeft - en ik in mijn gedachten heerlijk met dolfijnen heb gezwommen - en zegt dat je je hart moet volgen, vertelt zij: ,,Ik werkte veel voor de politie waarbij ik hielp bij vermissingszaken. Maar in die wereld staat lang niet iedereen daar voor open hoor”.

Normaler

Als medium en paragnost was Laurier jarenlang te zien bij RTL’s Astro TV en Dit is mijn toekomst. Ondanks dat het nog altijd niet geheel geaccepteerd is, merken zowel Laurier als Van der Klooster dat het wel steeds beter wordt. ,,Je merkt zeker de laatste tien jaar dat dat aan het veranderen is. Het wordt steeds normaler gevonden”, vertelt Van der Klooster.

Paraview-beurs in Hilversum: spiritualiteit wordt steeds gewoner

Internet

Zelf heb ik de indruk dat de mensen die het gevoel hebben dat er meer is tussen hemel en aarde, de beurs ook minder nodig hebben dat vroeger. Via internet kan je nu veel makkelijker in contact komen met mensen die spiritueel werken en ook zijn er steeds meer kanalen waarop informatie wordt gedeeld of gebeurtenissen ’energetisch’ worden verklaard en uitgelegd.

Goede tandarts

Bezoekers Karin en Rosa wilden de middag echter zelf ervaren. ,,Ik zeg altijd, al ben je zelf nog zo’n goede tandarts, het is altijd goed om te kijken hoe anderen het doen en te blijven leren”, zegt Karin, die na de dolfijnenhealing een aurafoto heeft laten maken. ,,Dat doe ik eens in de drie jaar. En ik zal je zeggen, het klopt altijd.”

Op de foto staat links van haar hoofd een grijze balk en aan de rechterkant zijn alle regenboogkleuren te zien. ,,Dat linkerdeel met dat grijze is het verleden en dat klopt wel, want ik heb net een vechtscheiding achter de rug. Rechts is de toekomst en dat ziet er gelukkig heel rooskleurig uit”, lacht ze.

Paraview-beurs in Hilversum: spiritualiteit wordt steeds gewoner
© STUDIO KASTERMANS ALEXANDER MARK

Boeddhabeeld

Van alle indrukken ben ik inmiddels wat beetje moe van geworden, maar ik besluit nog een keer de beurs over te lopen. Mijn oog valt op een behoorlijk fors Boeddhabeeld en vertel de verkoopster dat ik nooit zo dol op Boeddhabeelden ben. Toch blijft deze gouden, houten versie mij met zijn rustige en serene blik intrigeren. Zelfs na lang wikken en wegen en praten met de verkoopster kom ik maar niet van hem los. De verkoopster vraagt me wat mijn hart mij ingeeft. Dat is duidelijk, die zegt: kopen!

Prijskaartje

Mijn hoofd gooit echter alles in de strijd om me te laten focussen op het prijskaartje. Er staat een voor mij bizar hoog getal en mijn hoofd doet verwoede pogingen om mij er vanaf te laten zien. Ik moet echter denken aan de dolfijnenhealing waarbij Laurier vertelde dat het tijd is om je hart te volgen en een nieuw pad op te gaan. Is het kopen van dit beeld daarvoor de eerste stap? Alles en iedereen op deze beurs zal me aanbevelen mijn hoofd te laten voor wat het is. Maar is dit ook het moment om dat echt te doen?

Lees hier de digitale editieVolg ons