Premium

Limmen Ludiek stopt: ’Een blikken molen van Piet komt er niet’

1/2
Limmen

Een cocktail van 2001 liter, een piramide van 63.365 bierkratten, een Legotoren van 30,52 meter en een kurkenmozaïek van 180 m2 met 401.371 gebruikte wijnkurken. Limmen Ludiek brak jarenlang wereldrecords met immense bouwwerken die op het veld bij de Enterij in Limmen verrezen.

Het bestuur had een blik op de toekomst, maar door de veranderende tijdgeest, wetgeving, persoonlijke en werkgerelateerde omstandigheden, hebben ze besloten te stoppen. In plaats daarvan blikken ze terug op twintig jaar lang ludieke ideeën die samen met duizenden vrijwilligers, sponsoren en samenwerkingen realiteit werden.

Het begon met Rob Otte, Kees de Jong en André Koopman. „Het eerste idee ontstond toen we in de tuin wat aan het drinken waren”, vertelt Koopman. „In 2001 werd Limmen onderdeel van gemeente Castricum. Dat wilden we niet onopgemerkt voorbij laten gaan en we bedachten dat we nog een laatste keer op Limmen wilden proosten, als afscheidsborrel. We zaten bij carnavalsvereniging De Uylenspieghels, waar wij het idee kregen van de enorme cocktail van 2001 liter. We kwamen tot een recept en het was de bedoeling de grote cocktail in kleinere hoeveelheden te verkopen. Het werd ons eerste record, de Grootste Cocktail van de Benelux, nog niet van de wereld. We hadden veel lol en dachten na afloop ook: hoe kunnen we het de volgende keer beter en groter maken?”

De Jong vervolgt: „We hadden verschillende mensen om ons heen verzameld. Met de bierkrattenpiramide in 2005 pakten we het veel grootser aan. Eerst moesten we een bedrijf zoeken dat de kratjes wilde regelen, dit werd Bavaria. De kratten moesten allemaal naar Limmen komen. We vonden een opslag, regelden bewaking. De bouwers kregen een tuigje aan, want je zat zo op 14 meter hoogte. Het moest in twee dagen opgebouwd worden. Op maandag moest het dan weer weg zijn. Alles werd doordacht.”

Examen

Koopman: „Bij ieder idee waren obstakels. Hoe gaan we het aanpakken? Geen idee, maar we doen het. We kregen er juist energie van. En zo kwam je steeds een stapje verder. We hebben veel kunnen regelen, deden alles vrijwillig, naast onze drukke banen. Het is veel onderhandelen en brutale vragen stellen. De bierkrattenpiramide is ook nog in een examen wiskunde terechtgekomen. Mooi was ook dat op maandagochtend ineens een krat Hertog-Jan bovenop de piramide stond. Iemand was dus met z’n dronken kop ’s nachts die piramide opgeklommen. En zo zijn er meer anekdotes. Later is ons wereldrecord van grootste bierkrattenpiramide verbroken in Duitsland. Maar zij gebruikten allerlei soorten kratten en stapelden gewoon pallets op elkaar.” De Jong: „Eerst wilden we ook nog een helikopter regelen, zodat bezoekers om de piramide konden vliegen. Dit bleek toch te lastig te regelen.”

Het evenement werd steeds groter. De Jong: „Bij de grootste Legotoren merkten we dat er meer toeristen op af kwamen. Het was ook leuk voor kinderen. Met het organiseren van Limmen Ludiek ben ik op zó veel plekken geweest. Voor de Legotoren moesten we naar Denemarken, waar het hoofdkantoor van Lego is. ,,Maar ook bij het verzamelen van alle kurken voor de mozaïek in 2015 zijn we op allerlei plekken geweest. Zo gingen we naar een Nederlandse hotelier in Frankrijk die allemaal kurken had. Er kwamen ook kurken uit Italië, Amerika, Oostenrijk. ,,Al die jaren Limmen Ludiek is een aaneenschakeling van hoogtepunten geweest. Iedereen raakt er enthousiast over en wil je erbij helpen. Zo konden we ook een heel culinair diner erbij organiseren. Drie restaurants regelden het eten. Dat was een succes.”

Saamhorigheid

Koopman: „De saamhorigheid is wat ik heel erg waardeer. Jong en oud door elkaar. Met de kurkenmozaïek maakten verschillende prikploegen een deel van het kunstwerk. Die werden uiteindelijk in het park bij elkaar gebracht en op het moment suprème met een lichtshow onthuld. Kippenvel kreeg ik. In de tent bij het evenement was het altijd feest, over het optreden van ’The Dirty Daddies’ wordt nog steeds gesproken.”

Eigenlijk lag het concept ’Blik op de toekomst’ klaar als wereldrecord in 2020”, vertelt Koopman. „We wilden van 225.000 blikjes de molen van Piet namaken. Maar de Molen van Piet, die komt hier niet.’’

,,Het liefst wil je dat je het achterlaat en het blijft voortbestaan. We hebben veel tijd gestoken om jongeren erbij te betrekken. Maar het is mooi geweest. We kijken er met trots op terug en sluiten op 31 oktober af met een feest in Heeren van Limmen.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen