Fortuna Wormerveer na rust van de mat getikt door AFC’34

Alkmaar

Eersteklasser Fortuna Wormerveer is zaterdagavond in Alkmaar door de ondergrens gezakt. De ploeg van trainer Juan Fernandez Coto ging tegen AFC’34 vlak na rust nog op zoek naar de 2-2, maar na de 3-1 was ’de koek helemaal op’. AFC’34 tikte de bezoekers geheel van de mat af, waarbij de zes treffers nog mager afstaken tegenover de uitgespeelde Alkmaarse kansen.

Vanwege het vrouweneredivisieduel Alkmaar-FC Twente, dat voor zondag op het hoofdveld stond gepland, besloten AFC’34 en Fortuna (noodgedwongen) uit te wijken naar de zaterdag. Achteraf een geluk bij een ongeluk; de vrouwenwedstrijd werd vanwege de storm en regen afgelast.

Duels tegen Zaankanters halen bij AFC’34-middenvelder Stan Snijders schijnbaar het beste naar boven. De geboren en getogen Jisper, sinds jaren spelend bij AFC’34, heeft veel voetballende familieleden bij de opponent. Scoren doet hij niet veel, maar tegen Fortuna was alles anders. Een rake kopbal uit een vrije trap na ruim een uur spelen (3-1) bleek het startsein voor een Wormerveerse ineenstorting.

Snijders: „Ik scoorde een paar jaar geleden al met een verre lob tegen Fortuna en ook eerder dit seizoen maakte ik er eentje (3-2 verlies, red.). Tja, dan nu koppend scoren is heerlijk. Ik zag ’m er zo met een boog invallen.” Met een enorme spurt vloog hij zijn ruim meegekomen familie in de armen.

AFC’34 was op dat moment ’los’ en speelde de gasten zoek. Invaller Boris Zanoli was het eindstation na een vloeiende aanval (4-1), Sercan Yilmaz tikte een pass van Stefan Smal in het lege doel om weer een paar minuten later vanaf elf meter de 6-1 te scoren nadat Michael van Os was neergelegd. De 6-2 in de voorlaatste minuut via Fortuna-invaller Bas de Groot was een curieus slotakkoord: de bal draaide vanuit een corner, gedragen door de straffe wind, in een keer bij de tweede paal binnen.

Kansen in het eerste halfuur waren er nauwelijks. Daarna scoorde Stefan Smal, toen hij een voorzet van Sandro Staal met het nodig geluk verlengde tot achter doelman Halil Suzulmus. De Forrtuna-keeper ging een paar minuten later in de fout bij het opzetten van een aanval en Sercan Yilmaz strafte dat met een poeier van twintig meter genadeloos af (2-0).

De sterkste fase van Fortuna was vlak voor en na de rust. De rappe technicus Emre Bilgin gaf Sander van de Poll een niet te missen kans: 2-1. Even daarvoor vond hij nog doelman Mike Wesselink op zijn weg. Na de wissel zocht Fortuna met de wind mee het doel van AFC’34, maar de dreiging leidde niet tot gevaarlijke kansen. Na de 3-1 van Snijders was het duel gespeeld.

Fortuna-trainer Juan Fernandez Coto moest zijn meerdere erkennen in het elftal van Job Dragtsma, de trainer onder wie hij jarenlang bij AFC’34 speelde in de Alkmaarse glorietijd (jaren negentig). Het gemis van diverse sterkhouders - Nick Snelders, Ferry Heijnis en Milan Klopper waren geblesseerd, Danyl Plasmeijer en Aram de Munnik op vakantie - was te veel van het goede. De focus zal nu op handhaving moeten liggen.

AFC’34: Wesselink; Koenders, Aykan, Staal, I. Yilmaz; Snijders, Baré (66. Van Os), Van Sluis (66. Riemersma); S. Yilmaz, Smal, El Yaakoubi (73. Zanoli).

Fortuna W.: Suzulmus; MacDonald, Huwaë, Hoogstra (68. Zweet), R. Morsen; Manuputty (66. De Groot), Bruijn, Beukman (71. D. Morsen); Bilgin, Van de Poll, Temme.

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek

Meest gelezen