Premium

IJsselmeervogels verzuimt optimaal te profiteren van misstap koploper Hardenberg

IJsselmeervogels verzuimt optimaal te profiteren van misstap koploper Hardenberg
Danny van den Meiracker helpt een van zijn kansen om zeep, Richard Arends brengt redding.
© Foto Studio Kastermans
Bunschoten

Met het schamele punt dat IJsselmeervogels aan het duel met Kozakken Boys overhield, verkleinde de ploeg van Gert Kruys wel de achterstand op HHC Hardenberg, de koploper in de tweede divisie. De Spakenburgers profiteerden met de teleurstellende remise echter niet optimaal van de 0-2 nederlaag die HHC op eigen veld tegen AFC leed.

Logisch dat Kruys met gemengde gevoelens terugkeek op de 22ste speelronde. „Jammer dat wij niet van Kozakken Boys hebben gewonnen. Dit zijn wel twee verloren punten.”

Voor IJsselmeervogels is het niet te hopen dat het verlies van die twee punten tegen de ploeg uit Werkendam de ploeg de titel zal kosten. Het kampioenschap ging vorig seizoen ook al aan de neus van de Spakenburgers voorbij, toen was AFC de gelukkige. De Amsterdammers zijn ook dit seizoen weer een serieuze kanshebber, zeker na de knappe winst in Hardenberg. Volgende week zaterdag is juist AFC de tegenstander van IJsselmeervogels en zal op het gloednieuwe veld van de Amsterdamse club duidelijk worden welke ploeg van die twee het meeste recht heeft op een eventueel kampioenschap.

IJsselmeervogels moet dan wel beter voor de dag komen dan wat de ploeg zaterdag tegen de nummer vier op de ranglijst liet zien. De thuisploeg toonde haar kwaliteiten te weinig, vooral in de eerste helft. Voor de rust konden welgeteld twee acceptabele aanvallen van IJsselmeervogels worden genoteerd, de eerste in de achttiende minuut. De inzet van Danny van den Meiracker, met zeventien doelpunten dit seizoen nog steeds de beste schutter van de tweede divisie, miste de juiste richting om de score te kunnen openen.

Twintig minuten later verscheen zijn ploeggenoot Robbert Olijfveld alleen voor Kozakken Boys-doelman Richard Arends. Die liet zich echter niet passeren, ook niet toen IJsselmeervogels in de tweede helft veel meer kansen kreeg. Van den Meiracker (drie keer) en Ahmed El Azzouti (twee keer) waren echter niet trefzeker. De tweede doelpoging van Van den Meiracker in de tweede helft leverde wel een bal in het net van de tegenpartij op. Het doelpunt in de 82ste minuut werd echter vanwege een overtreding van de schutter door scheidsrechter Nick Tunnissen afgekeurd. Een juiste beslissing, volgens Yannick Cortie, ploeggenoot van de spits. „Ik stond precies achter Danny en zag dat hij zijn tegenstander een zetje gaf.”

De linkerverdediger behoorde tegen Kozakken Boys tot de betere spelers in de ploeg van Kruys. Hij kreeg pas zaterdagochtend van zijn trainer te horen dat hij in de basiself van IJsselmeervogels zou starten, als vervanger van de zieke aanvoerder Gillian Justiana. Bijna twee jaar geleden sloeg het noodlot voor Cortie toe. „Ik brak toen mijn knieschijf en heb een jaar moeten revalideren om weer te kunnen trainen. Ik kreeg in die tijd ook te horen dat ik nooit meer zou kunnen voetballen.”

Voor de 26-jarige Amsterdammer viel het doek echter niet. „Ik ben nu al langer dan een jaar weer fit. Het is voor mij belangrijk om weer hele wedstrijden te spelen.”

Van Ted Verdonkschot, de vorige trainer van IJsselmeervogels, kreeg Cortie die kans niet. „Ik heb dit seizoen alleen maar invalbeurten gehad. Ted koos steeds voor anderen. Er was trouwens ook geen reden om te wisselen. Ik ben ook niet boos op hem. Ik vond het wel jammer dat hij mij de kans niet heeft gegeven.”

Van Kruys, de tussentijdse opvolger van Verdonkschot, kreeg Cortie wel de mogelijkheid op een hele wedstrijd, meteen in de topper tegen Kozakken Boys. De verdediger stelde zijn trainer met een prima optreden niet teleur. „Het ging wel lekker. Ik heb me aardig staande gehouden.”

Cortie kreeg ook een compliment van Kruys. „Hij heeft het voortreffelijk gedaan.” Het einde van de wedstrijd op de Westmaat haalde de geboren en getogen Amsterdammer niet. In de extra tijd moest hij met kramp afhaken. „De pijp was leeg”, aldus Cortie, bezig aan zijn laatste seizoen bij IJsselmeervogels. „Twee weken geleden heb ik samen met de clubleiding het besluit genomen om mijn contract niet te verlengen. Een nieuwe club heb ik echter nog niet gevonden.”

IJsselmeervogels: Schaap, Cortie (90+3 Akla), Van Leijenhorst, Van Diermen, Van de Laar, Van Riel (65. De Harder), Nejmi, Stout, Olijfveld, Van den Meiracker, El Azzouti.

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen