Premium

Tweede editie Smartlappenfestival in Haarlem: Lach en traan in De Zwaan

Tweede editie Smartlappenfestival in Haarlem: Lach en traan in De Zwaan
Louise Bijker leeft haar leven zoals zij dat wil.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

Met haar versie van ’Later zul je aan mij denken’ is Yvonne Uitendaal zondag winnares geworden van de tweede editie van Zwanenzang, het smartlappenfestival in café De Zwaan aan de Kinderhuisvest.

Uitendaal zingt het lied - bekend van de Zangeres Zonder Naam - met zo’n heerlijke Amsterdamse intonatie, die precies past bij de smartlap als fenomeen. De jury onder leiding van Dieuwertje Blok heeft voor iedere deelnemer een vriendelijk woord, al is het soms lastig het gezicht in plooi te houden als er wat minder zuiver wordt ingezet op de begeleidende klanken van accordeonist/toetsenist Jaap Somsen.

Kwetsbaar

Er zijn vogels van allerlei pluimage die het aandurven het podium op te gaan. Van de semi-professional Marcel Klingeler (met een gloedvolle ’M’n vader was porder’ oftewel ’De zon schijnt voor iedereen’) tot Jan Beenen die het eigen lied ’Lachen om Laura’ ten gehore brengt. Over een vader wiens hart breekt als hij ziet dat zijn autistische dochter geen aansluiting vindt met andere spelende kinderen in de straat.

Dat lied is eigenlijk net iets te serieus en kwetsbaar voor zo’n vrolijke smartlappenmiddag, maar juryvoorzitter Dieuwertje Blok pinkt een traantje weg. Beenen verdient er een eervolle vermelding mee. ,,Net als vorig jaar’’, zegt hij met een relativerende lach. Dat Beenen niet helemaal tevreden was over zijn zang, vindt jurylid Joost Mulder niet nodig: er is duidelijk vooruitgang.

Jammer dat de middag steeds meer in het teken komt te staan van de vraag om stilte tijdens de optredens. Achterin de pijpenla klinkt steeds luider geroezemoes, ondanks het verzoek van jurylid Joost Mulder om dan maar liever buiten te gaan staan kletsen. Door dat gebabbel proberen sommigen daar al zingend overheen te gaan, wat het advies ’probeer het klein te houden’ van de jury oplevert.

Het idee voor zo’n festival is prachtig. Vorig jaar was het heerlijk weer en werd een tent aangebouwd. Deze keer geen optie met al die storm en regen. De vraag is dan of de cafélocatie voor toekomstige edities geschikt zal blijken.

Hazes

Een van de zangeressen, Anita Sanders, heeft zichtbaar moeite met de lastige omstandigheden. Ze heeft op het laatste moment de hit van Rita Hovink vervangen door ’Een vriend zien huilen’, oorspronkelijk van Jacques Brel. Mooi gezongen, gedeelde tweede plaats. Ze mag die onderscheiding delen met Louise Bijker, die voor het eerst op een podium zingt. De 21-jarige juf doet ’Ik leef m’n leven zoals ik dat wil’ van André Hazes senior, ooit schitterend vertolkt door Hazes junior bij De Beste Zangers. Moeilijk lied om zuiver te zingen, vooral bij de refreinen die de hoogte in schieten. Met Jaap Somsen achter de toetsen improviseert Bijker. Dat waardeert de jury.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen