Westfriesland SEW: van degradatiekandidaat naar deelnemer aan de kampioenspoule. ’Nu willen we natuurlijk meer’ [video]

De handbalsters van Westfriesland SEW plaatsten zich zaterdagavond voor de kampioenspoule door in de laatste speelronde Voorwaarts te kloppen.
© Archieffoto
Twello

Feest bij de handbalsters van Westfriesland SEW zaterdagavond. De eredivisionist uit Nibbixwoud mikte dit seizoen op een succesvolle strijd tegen lijfsbehoud, maar plaatste zich op de laatste speeldag van het reguliere seizoen voor de kampioenspoule door in Twello Voorwaarts te verslaan: 19-22.

De ploeg van trainer Arthur Langedijk had aan één punt genoeg om zich te scharen bij de bovenste zes teams van de ranglijst. Ook de thuisclub maakte nog kans op een plekje in de nacompetitie om de landstitel, maar voor Voorwaarts zaten hier wel flink wat haken en ogen aan. Zo moest het niet alleen zelf winnen van SEW, het was ook nog eens afhankelijk van de uitslagen in de laatste speelronde van drie concurrenten.

Eenmaal onderweg was er maar één ploeg die liet zien de kampioenspoule écht graag te willen bereiken en dat waren de bezoekers. Gesteund door zo’n honderd meegereisde supporters begon SEW als door een wesp gestoken aan het duel. Het baltempo lag hoger, de breaks waren scherper, de afronding beter en de dekking meedogenlozer. Binnen tien minuten scoorde de ploeg van Langedijk dan ook vijf keer. Nog eens twee minuten later had SEW al zeven streepjes achter de naam en stond de thuisclub nog altijd op nul. Pas in de dertiende minuut moest de uitstekend spelende keepster Alyssa Vriend Voorwaarts een treffer toestaan.

Halverwege bedroeg de buffer negen treffers (4-13) en leek het duel al gespeeld. Toch werd het nog spannend na de pauze. Puntje voor puntje kwam Voorwaarts dichterbij. Zenuwachtig werd Britt Holster er niet van, beweerde de maakster van vier goals na afloop met een stalen gezicht: ,,Het gat was negen punten. Als je dan zelf maar af en toe nog een goal maakt, dan weet je dat het goed komt.’’

Zie ook: Het meerjarenplan van SEW werkt. De club loopt zelfs vóór op het plan

Langedijk trok het boetekleed aan voor de mindere tweede helft. ,,Het resultaat was heilig vandaag, maar ik had mijn speelsters verboden om naar het scorebord te kijken. Dat heb ik na rust zelf wel gedaan. Ik ging ’rust, rust, rust’ lopen roepen terwijl we gewoon op tempo hadden moeten doorspelen. Dan was het een stuk eenvoudiger gegaan vanavond. Nou ja, die meiden mogen een foutje maken, dus ik ook.’’

Uiteindelijk kwam het allemaal goed voor Westfriesland SEW. Dichterbij dan 19-22 liet het Voorwaarts niet komen. En dus mag de ploeg zich gaan opmaken voor de strijd om de titel. Deze begint voor de Nibbikkers met een tweeluik tegen Quintus. ,,Het seizoen is al geslaagd, maar nu willen we natuurlijk meer. Europees handbal halen? Dat zou mooi zijn, de kers op de taart’’, zei Holster.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen