Premium

Dakar Rally blijft onweerstaanbaar: ’In Dakar worden de slechtste momenten de mooiste als je ze hebt overwonnen’

Dakar Rally blijft onweerstaanbaar: ’In Dakar worden de slechtste momenten de mooiste als je ze hebt overwonnen’
Fireman Dakarteam Gieterij 51, Noordwijkerhout
© Foto Taco van der Eb
Noordwijkerhout

Tijdens de presentatie van het Firemen Dakar-team zondagmiddag in een groot pand op het bedrijventerrein Gravendam in Noordwijkerhout, waren twee mensen behoorlijk de sigaar. Want het duo verkeersregelaars dat keer op keer bezoekende auto’s moest doorsturen omdat de bescheiden parkeerplaats vol was, zullen zelden in vier en een half uur zoveel regenwater over zich heen hebben gekregen als op 16 februari.

Ze hielden dapper stand in het baggerweer. Gelukkig maar want de belangstelling was groot voor het team dat terugblikte op de voorbije Dakar-rally en vooruit keek op de volgende. Dat de middag werd gepresenteerd door nationale autosport-grootheden Allard Kalff en Tim Coronel werkte waarschijnlijk ook als een magneet.

In de sfeervol aangeklede bedrijfshal aan de Gieterij stonden de nodige trucks opgesteld. Links de oude inmiddels afgedankte DAF-truck van het team van eigenaar en vaste chauffeur Richard de Groot. Logischerwijs iets mooier uitgelicht was de nagelnieuwe Renault waarmee De Groot en zijn team afgelopen januari de 41ste editie van de rally der rally’s besloot met een knappe 13de plek in het eindklassement bij de vrachtwagens.

Maar de ’firemen’ willen meer. Om hogere klasseringen te kunnen realiseren gaan De Groot en de zijnen de zaken nog professioneler aanpakken. Vandaar de middag waar de rallyheren zichzelf even vol in de spotlights zetten. De teamnaam refereert aan de Nederlandse brandweer waar de teameigenaar, zijn vaste monteurs, de navigator en de mediaman (in totaal zeven teamleden) allemaal deel van uitmaken. Als vrijwilliger of als beroeps.

Al gebiedt de waarheid te zeggen dat Richard de Groot inmiddels zijn laatste fik heeft geblust. De Noordwijkerhoutse handelaar in brandstoffen die in de Bollenstreek ook nog drie tankstations exploiteert, is een te druk man geworden om zijn rol als vrijwilliger bij de Hillegomse brandweer te kunnen blijven vervullen.

Het publiek in Noordwijkerhout kreeg een mooi inkijkje in één van de grootste autosportevenementen die de wereld kent. Allard Kalff interviewde met ’sidekick’ Tim Coronel de driekoppige bemanning van de in Tsjechië gebouwde Renault racetruck van team Firemen. Het werd een gesprek met inhoud doordat Kalff met betrekking tot ’Le Dakar’ van de hoed en de rand weet. Kalff verslaat de rally al vele jaren voor RTL. Hij maakte de oorspronkelijke routes in Afrika mee. Hij voorzag de elf edities in Zuid-Amerika van commentaar. Kalff ontbrak evenmin in de voorbije uitvoering die voor het eerst in Saudi Arabië werd verreden.

Ook voor televisieverslaggever Kalff is Dakar topsport. „Na drie weken ben ik helemaal kapot en snak ik naar de week vrij die er op volgt. Die heb ik dit jaar overigens nog steeds niet gehad.” Kalff brengt tijdens Dakar de nachten steevast door in een tentje. „In Saudi Arabië werd ik ’s morgens regelmatig wakker met één graad vorst.”

Wat dat betreft hadden chauffeur Richard de Groot, zijn hoofdmonteur Jan Hulsebosch en navigator Raph van den Elshout (gedrieën bemannen zij de racetruck van Firemen) het wat comfortabeler dan Kalff. Het trio werd dit jaar verwend met een megacamper die was uitgerust met stapelbedden, een wasmachine, een keuken en een douche.

Frikandellen

Ook tot grote opluchting van Tim Coronel die met zijn twaalf minuten jongere broer Tom in een eigenhandig gebouwde buggy beslag legde op een knappe 27ste plaats in het eindklassement bij de auto’s. „Wij sloegen onze bivak steevast op naast de firemen”, erkende Tim. „Konden we lekker gebruik maken van hun douche. En ’s avond werden we getrakteerd op frikandellen.” Overigens maakte de Huizense tweeling in de tiende etappe een ijzingwekkende salto met hun ’Beast 3.0’. „De afsprong was goed”, grapte Tim in Noordwijkerhout. „Aan de landing moeten we nog werken.”

Voordat Richard de Groot overstapte naar de trucks, was hij in vele Dakar rally’s deelnemer op de motor. Met als enige hulp een gereedschapskist. Allard Kalff volgde hem al die jaren van nabij. „Ik wacht altijd tot de laatste Nederlandse deelnemer over de finish is”, aldus de in Beverwijk geboren televisiemaker. „Soms komt er eentje niet binnen”, refereerde Kalff aan de dood van motorrijder Edwin Straver die een week na een valpartij in de rally bezweek aan zijn verwondingen.

Het was het tweede dodelijke slachtoffer bij de motorrijders tijdens de 41ste editie. Eerder verongelukte de Portugees motorcoureur Paulo Gonçalves. „Ik sprak hem drie kwartier voordat hij crashte”, herinnert Kalff zich. Ondanks de tragische gebeurtenissen die Dakar regelmatig opschrikken, zit het virus bij diehards als Richard de Groot diep. Net als bij Tim Coronel die zijn verslaving prachtig samenvatte met een rake zin. „Omdat in Dakar de slechtste momenten de mooiste worden als je ze hebt overwonnen.”

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen