Premium

Dino’s herleven in oudste museum van Nederland: ’Weet-niet-schappers’ in Teylers

Dino’s herleven in oudste museum van Nederland: ’Weet-niet-schappers’ in Teylers
Kunstenaar Remie Bakker kneedt een Velociraptor.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

Kinderen die van dino’s en prehistorie houden, konden zondag hart en ziel ophalen in Teylers Museum. Daar is tot begin juni de tentoonstelling ’Dinomakers’ te zien. Zondag konden kinderen tijdens Dinodag genieten van een programma dat op dino-fans was afgestemd. Serieuze lezingen, maar ook rondleidingen en een workshop waar je je eigen dino kon boetseren.

„We zijn eigenlijk meer weet-niet-schappers dan wetenschappers. We weten juist heel veel niet”, zegt paleo-kunstenaar Remie Bakker, die ’s morgens uitlegde waarom het leven uit de prehistorie zo interessant is voor onderzoekers en kunstenaars. „En eigenlijk voor ons allemaal.’’

Mammoetbaby’tje

Al jong raakte hij gefascineerd door de wereld van fossielen en voorwereldlijke resten uit de tijd dat de mensheid nog niet bestond. Al die resten uit het verleden, botten, versteende fossiele afdrukken van huid of veren of dierensporen zijn net zo interessant als versteende drollen of die ene mummie van het Syberische mammoetbaby’tje Ljoeba van 42.000 jaar geleden. „Je kunt heel goed over dino’s bedenken hoe ze eruitzagen en hoe ze leefden’’, zegt Miranda (11). ,,Misschien is wat je denkt waar, maar het kan ook net zo goed je fantasie zijn. Niemand weet het nog zeker. Misschien wel nooit. Soms denken we er heel verkeerde dingen over.” Miranda is een van de 106 kinderen die in het gelegenheidsatelier van Remie Bakker ’s middags haar eigen dino kleit. Opvallend veel vaders zijn meegekomen om de prehistorische versie van hun fantasie vorm te geven.

Het leuke van het betoog dat kunstenaar Remie Bakker houdt, is dat hij allerlei vormen, soorten en interpretaties van voorhistorische beesten laat zien. Soms hadden ze enorme slagtanden. „Van veel van die grote wezens dachten we aanvankelijk dat ze een gladde huid hadden, als van een kaal geplukte kip. Pas later ontdekten wetenschappers aan de hand van nieuwe vondsten dat veel van die sauriërs waarschijnlijk veren hebben gehad. Zo was er een dier dat ’Oviraptor’ (eierrover) werd gedoopt, een struisvogelachtige kalkoen, waarvan een fossiel werd gevonden van een exemplaar met een ei in zijn klauwen. Uit later onderzoek naar het gefossiliseerde embryo bleek dat de Oviraptor haar zelf gelegde ei in haar poten koesterde. Zo ontstaan steeds nieuwe inzichten door nieuwe technieken en kennisopbouw”, houdt Bakker zijn jeugdig gehoor voor.

Schaduwen van Jurassic World

Tijdens de inloopworkshop van Kunst- & Vliegwerk mogen jongens en meisjes hun interpretatie geven van de prehistorie tijdens het project ’Schaduwen van Jurassic World’. Milou (5) heeft de dino-verhalen gehoord, maar voor het schaduwspel maakt ze liever een lief vosje. De silhouetten die Lynne en Thomas knippen en plakken doen meer denken aan die lang vervlogen dagen uit de voorwereldlijke geschiedenis met enge wezens. Maar samengevat is het leuke van Dinodag volgens hen toch: ’Je eigen voorhistorische beesten maken én poffertjes eten.’ Tja, poffertjes, daar wisten die dinosaurussen miljoenen jaren terug nog niks van.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen