Premium

Middeleeuwse gluurder wordt vrijgesproken in Kasteel Radboud Medemblik

Middeleeuwse gluurder wordt vrijgesproken in Kasteel Radboud Medemblik
Het gaat er ruig aan toe tijdens het zwaardgevecht bij kasteel Radboud.
© Foto Jaap van der Pijll
Medemblik

Je begluurt een badende jonkvrouwe. Zij stapt naar de rechtbank, want zo’n viezerik moet uiteraard gestraft worden. Maar zij eindigt in een dichtgenaaide zak op de zeebodem en jij krijgt een knappe jonge maagd toe. „Wat krom is, spreken wij recht!”

De ’gluurbuur’ was één van de scènes in een stuk waarin de middeleeuwse versie van de Rijdende Rechter werd nagespeeld, afgelopen weekend in Kasteel Radboud in Medemblik. De voorjaarsvakantie is er ingeluid met de komst van een 30-koppig theatergezelschap uit Kampen, ’Ridders van de IJssel’.

Tot in de kleinste details lieten zij afgelopen weekeinde vroeger tijden herleven tegen een droomdecor, het kasteel. Regelmatig spelen zij middeleeuwse taferelen na en demonsteren zij ambachten als houtsnijden en borduren op locatie.

Mep in gezicht

In de ridderzaal houdt de landsheer zitting en behandelt er zaken over roestige harnassen en hongerige onderdanen die zich scheel betalen aan belasting. In de zaak rondom de glurende ridder komt de beklaagde er genadig vanaf. Hij mag de jonkvrouwe ten huwelijk vragen (’dan kun je gluren zoveel als je wilt’), maar als ze het aanzoek beantwoordt met een ferme mep in z’n gezicht, wordt ze afgevoerd. „Wat krom is, spreken wij recht!”, klinkt het door de ridderzaal. Op zaterdag eindigde de zitting in een stormachtig zwaardgevecht in een arena op het kasteelplein.

Zondag was dit onmogelijk in verband met storm ’Dennis’, bovendien regende het de hele dag pijpenstelen. Het snertweer heeft het evenement overigens eerder goed dan slecht gedaan, het kasteel heeft beide dagen vele nieuwe bezoekers mogen verwelkomen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen