Dames in ouderwetse badpakken spartelen in ’levend zwembad’ door de straten van Naarden

Enkele dames van ’groep 11.0’ van C.V. de Vestingnarren en bouwer Loek Jansen.

Enkele dames van ’groep 11.0’ van C.V. de Vestingnarren en bouwer Loek Jansen.© Foto Studio Kastermans/Alexander Marks

Eddie de Paepe
Naarden

’Jeugdsentiment’ is het thema van de grote optocht door Naarden, waarmee zaterdag 22 februari het startschot voor het carnaval wordt gegeven. De geheel uit dames bestaande ’groep 11.0’ van C.V. De Vestingnarren haakt daarop in met een ’levend zwembad’.

Voor de vrouwen van de Raad van Elf en oud-Prinsen is dit het jaar van ’een nieuwe naam, een nieuw leven’, meldt Anita Jansen. Dat wordt onderstreept met een opvallende bijdrage aan de optocht. ,,We gaan met een levend zwembad de straat over”, verklapt zij. Onder het dak van Podium Works in Naarden werken de dames en ’bouwer’ Loek Jansen nijver aan hun kar. Geïnspireerd door nostalgische gedachten en verhalen over het jaren geleden gesloopte oude zwemstadion, waarvan aan de Amersfoortsestraatweg - met dank aan de vleermuizen - nog de schoorsteen herinnerd. ,,Mensen praten nog steeds over het zwembad”, vertelt Jansen. ,,Ja, ook over de zwemhaken die gebruikt werden.”

Alleen de schoorsteen staat nog overeind.

Alleen de schoorsteen staat nog overeind.

Op de kar van ’groep 11.0’ komen twee sterk uitvergrote foto’s van het oude zwembad te staan, de een van de buitenkant, de ander van het interieur. Voor een blauwe achtergrond ’zwemt’ een vijftiental dames in ouderwetse badpakken, onder streng toezicht van drie badjuffrouwen. ,,Of we het op de kar niet koud gaan krijgen? We hebben gelukkig themo-ondergoed”, meldt Jansen lachend.

Nadat zaterdag de burgemeester de sleutel van Naarden heeft overhandigd aan Prins Ravel en de carnavalsoptocht - start: 13.11 uur - door de stad is getrokken, is er een groot feest (’s middags en ’s avonds) in De Sprong.

Rose Montag

Op het programma staan verder op zondag een kroegentocht en een tweede feestavond in De Sprong met de verkiezing van de best gekostumeerde carnavalsvierder en de beste carnavaleske creaties. Na het feestweekeinde volgen dan nog Rose Montag en Blauwe Dinsdag (met de traditionele haringen en ’ludieke stunt’ van de zijne hoogheid van de Vestingnarren).

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen