AZ is zijn magie kwijt en verliest ook van FC Twente

Theo Brinkman
Enschede

AZ is de magie van de eerste helft van het seizoen volledig kwijt. Na de uitschakeling in het bekertoernooi, afgelopen woensdag, volgde zaterdagavond een vrij kansloze 2-0 nederlaag bij FC Twente.

Lees ook: Trainer Slot ziet AZ slechtste wedstrijd van seizoen spelen

De nederlaag kreeg gestalte in het laatste kwartier van de eerste helft. Eerst schoot Giorgi Aburjania een vrije trap van zo’n 20 meter prachtig in de hoek (1-0) en kort daarna maakte Queensy Menig er 2-0 van. Menig profiteerde van geklungel van Teun Koopmeiners, ontfutselde de AZ-aanvoerder simpel de bal en schoot uitstekend raak.

In de dertig minuten daarvoor was er nauwelijks iets gebeurd, al begon de wedstrijd spectaculair met een schot van Noa Lang op de paal, al in de vierde minuut. Daarna hielden beide ploegen elkaar volledig in bedwang, zodat er eigenlijk niets te beleven viel.

AZ probeerde wel volgens de bekende patronen op te bouwen, maar was niet opgewassen tegen het jagende middenveld van FC Twente. Gevolg was dat AZ in de hele eerste helft niet één keer op doel wist te schieten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bij AZ, dat toch al niet lekker in de wedstrijd zat, nam de frustratie na de twee Twentse doelpunten toe. Oussama Idrissi reageerde zijn ergernis af op zijn tegenstander Giovanni Troupée, door hem een enorme schop te geven. Het leverde Idrissi een gele kaart en een wissel op. Hij hoefde van trainer Arne Slot in de tweede helft niet meer terug te komen en werd vervangen door Ferdy Druijf.

Kort voor rust was ook Yukinari Sugawara al ingevallen. Hij kwam in het veld voor de geblesseerd geraakte centrale verdediger Stijn Wuytens.

Zo had het elftal van AZ in de tweede helft een zeer ongebruikelijke samenstelling. De wedstrijd was namelijk ook al begonnen met twee wijzigingen, omdat AZ onverwachts niet kon beschikken over Fredrik Midtsjø. Vrijdag trainde de middenvelder nog gewoon mee, maar zaterdag bleef hij ziek thuis. Zijn plek op het middenveld werd overgenomen door Jordy Clasie.

Daardoor hoefde trainer Arne Slot zich niet meer het hoofd te breken over de vraag wie hij in het centrum van de verdediging moest neerzetten als vervanger van de geblesseerde Ron Vlaar. Omdat Clasie op het middenveld nodig was, viel achterin logischerwijs de keuze op Ramon Leeuwin. De in de winterstop gehaalde centrale verdediger maakte zodoende zijn basisdebuut in een competitiewedstrijd.

Het voordeel van de afwezigheid van Midtsjø was dat AZ daardoor alvast kon oefenen voor komende donderdag. In de Europa Leaguewedstrijd tegen LASK Linz kan Midtsjø vanwege een schorsing namelijk niet meedoen. Normaal gesproken zal dan dus Clasie opnieuw zijn vervanger zijn.

Het had, kortom, een aardige generale repetitie kunnen worden voor het Europese duel van donderdag. Er kwam niets van terecht. In de tweede helft probeerde AZ het nog wel, maar het mocht kort na rust zelfs blij zijn dat het geen 3-0 werd na kansen van Pleguezuelo, Menig en Lang.

Pas later in de tweede helft was AZ dicht bij een doelpunt. Een mooie kopbal van Dani de Wit werd uitstekend gekeerd door keeper Joël Drommel.

FC Twente-AZ 2-0

25. Aburjania 1-0, 30. Menig 2-0.

FC Twente: Drommel; Troupée, Pleguezuelo, Bijen, Verdonk; Selahi (90. Bosch), Busquets, Aburjania; Menig (90. Zekhnini), Vuckic, Lang.

AZ: Bizot; Svensson (79. Aboukhlal), Leeuwin, Wuytens (37. Sugawara), Wijndal; Clasie, De Wit, Koopmeiners; Stengs, Boadu, Idrissi (46. Druijf).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen