Europese primeur: Museumstoomtram Hoorn-Medemblik stookt locomotief met groene ’olifantenkeutels’

Biokool. Je hebt er meer van nodig, maar voor de stoomlocomotief is het een geschikte brandstof.
© Foto Marcel Rob
Hoorn

Verhit houtsnippers tot 400 graden Celsius zonder zuurstof, pers ze samen tot briketten en je kunt er een stoomlocomotief mee stoken die normaal alleen maar steenkool lust. Zonder allerlei schadelijke uitstoot van zwavel- en stikstofverbindingen.

De eerste officiële rit van een stoomtram op biokool, tussen Hoorn en Wognum, werd vrijdagmorgen succesvol afgelegd. Geen verrassing, want een testrit op de nieuwe biobrandstof, met vier keer zo veel rijtuigen naar Medemblik, was in september 2019 al gelukt.

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik heeft hiermee een Europese primeur. Er valt nog veel te verbeteren. Zo zijn de biokolen, die wel iets weghebben van olifantenkeutels, brosser. Ook leveren zij minder energie dan steenkool.

De locomotief, gestookt met biokool, staat in Wognum klaar voor de terugreis.
© Foto Mediahuis

De Museumstoomtram is landelijk gezien geen grote steenkoolverbruiker. Dat zijn de elektriciteitscentrales, cokesfabrieken en ijzer- en staalfabrieken. Volgens directeur René van den Broeke ging er in 2015 op het traject tussen Hoorn en Medemblik 160 ton steenkool doorheen. ,,In heel Nederland was dat 9 miljoen ton. ,,Dan denk je: waar gáát het over! Maar wij vinden: klimaatproblemen moet je serieus nemen. Afwachten is geen oplossing. Je moet als culturele onderneming een steentje bijdragen. Verder kan het goed zijn dat het gebruik van steenkool in de toekomst onmogelijk of minder makkelijk wordt. De prijs kan zo hoog worden dat het bedrijfseconomisch een probleem wordt. Je moet erover nadenken.’’

De Museumstoomtram sloeg vorig jaar met het ECN, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en New Energy Coalition de handen ineen om op zoek te gaan naar een verantwoord, duurzaam en bruikbaar alternatief voor steenkool. De gemeenten Hoorn en Medemblik betaalden de kosten van het onderzoek.

Het museum wil ’eeuwig’ met de locomotieven blijven rijden. Alleen rijdend ’op water en vuur’ kunnen de voertuigen het verhaal vertellen. Dat vuur hoeft dus niet altijd met steenkool te worden gevoed.

In de bijlage Groen van dinsdag 18 februari meer over de ’groene stoomtram’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen