AZ-trainer Arne Slot: ’We hebben een enorme prijs betaald’

Arne Slot instrueert de spelers tijdens een training.
© Foto Theo Brinkman
Wijdewormer

De uitschakeling in het bekertoernooi dreunde vrijdag nog na bij AZ. Trainer Arne Slot liet zelfs de gebruikelijke bespreking van de volgende tegenstander achterwege. Hij gaf er de voorkeur aan zijn spelers te laten zien wat er in de laatste wedstrijden van AZ zelf misging.

Die bespreking was nogal ’eenrichtingsverkeer’, gaf Slot toe. Veel inspraak van spelers was er niet. „Nee, in dit geval niet, nee. Ik heb ze duidelijk gemaakt waar volgens mij het pijnpunt lag in de laatste wedstrijden.”

AZ speelt zaterdag uit tegen FC Twente, maar Slot koos er dus voor eerst nog even terug te kijken in plaats van al vooruit te blikken op die wedstrijd in Enschede. AZ verloor sinds de winterstop twee van de vijf wedstrijden. In de competitie ging het thuis tegen Willem II mis (1-3) en afgelopen woensdag werd in de kwartfinale van het bekertoernooi verloren van NAC (ook 1-3).

Niet hard genoeg

Slot herhaalde wat hij woensdag na die nederlaag al zei: „De jongens hebben hard gewerkt, maar op sommige momenten net niet hard genoeg. We spelen heel aanvallend en we staan de tegenstander meestal heel weinig kansen toe. Maar dan is het wel zaak dat iedereen bij die paar kansen die we weggeven honderd procent geeft om een tegendoelpunt te voorkomen. Als onze tegenstander vijf keer countert, moeten onze aanvallers vijf keer maximaal terug sprinten om onze verdedigers te helpen. Niet drie van de vijf keer.”

Gemakzucht

Het woord gemakzucht wil Slot niet in de mond nemen, ’want de jongens werken nog steeds heel hard’. Wel ziet hij dat er op die belangrijke momenten net iets minder gedaan wordt dan voorheen. „Tegen Willem II was dat al het geval, en tegen RKC ook, hoewel we die wedstrijd wel wonnen”, zegt Slot.

Naar het hoe en waarom is het ook voor hem gissen. „Het kan zijn dat ze denken dat de tegenstander wat minder is, het kan zijn dat het wedstrijdverloop er aanleiding toe geeft. Maar hoe dan ook, het mag niet gebeuren. We staan waar we staan, op de tweede plaats, omdat we in de eerste helft van het seizoen kei- en keihard hebben gewerkt. Harder dan elk ander team in de eredivisie. Dat zullen we dus moeten blijven doen. Anders verlies je dit soort wedstrijden. We hebben nu een enorme prijs betaald, met die uitschakeling in het bekertoernooi, nota bene in een thuiswedstrijd tegen de nummer zes van de eerste divisie.”

Ron Vlaar

In de uitwedstrijd tegen FC Twente zal Ron Vlaar opnieuw ontbreken. Hij is nog niet fit genoeg. Afgelopen woensdag in de bekerwedstrijd tegen NAC werd zijn plaats in het centrum van de verdediging overgenomen door middenvelder Jordy Clasie. Of Clasie ook tegen Twente speelt of dat Ramon Leeuwin een basisplaats krijgt, kon Slot nog niet zeggen.

Owen Wijndal is hersteld van zijn blessure en zal normaal gesproken zaterdagavond weer in de basis staan.

Meer nieuws uit AZ