Premium

Ophokplicht vanwege vogelgriep: ’Geen vrije-uitloopeieren meer’

Ophokplicht vanwege vogelgriep: ’Geen vrije-uitloopeieren meer’
Boer Jan de Wit met zijn kippen op de White Ranch in Assendelft.
© Foto Wim Egas
Assendelft

Kippenboerderijen zijn er niet veel in Zaanstreek-Waterland, maar wel genoeg boeren die kippen houden. Zij staan voor een lastig dilemma, gaan ze hun kippen ophokken vanwege de acute ophokplicht die dinsdagavond is opgelegd door het ministerie van Landbouw? Het is verplicht voor commerciële pluimveehouders, maar hobbyboeren ‘zouden er goed aan doen om hun kippen binnen te houden’.

De kans op de verspreiding van vogelgriep is in andere delen van West-Europa toegenomen, na de vondst van het virus in Duitsland. Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouderij, adviseert ook hobbyboeren om hun kippen binnen te houden omdat de impact voor de sector heel groot zou zijn als hier besmetting ontstaat.

Boer Jan de Wit van de White Ranch in Assendelft gaat vanaf vanavond zijn 200 kippen binnen houden. “We verkopen eieren in onze winkel, die mogen vanaf een bepaald punt dan geen vrije-uitloopeieren meer heten. Het is een kwestie van de deur vastzetten. Maar het is wel vervelend. Ook raar dat beroepsmatige pluimveehouders het wel moeten, maar wij niet – zo’n vogelgriep is wel een serieuze zaak. Maar hoe gevaarlijk het nu is, zou ik niet durven zeggen.”

Partytent

Piet Ebbelaar, eigenaar van zorgboerderij de Eilandstal in Broek in Waterland weet het nog niet. Hij is ook geen beroepsmatige pluimveehouder. “Ik heb zo’n 70 kippen. Veel eieren doneer ik aan de Voedselbank, maar het is niet een hele grote onderneming. Vorige jaren tijdens tijden van ophokplicht heb ik de kippen wel langere tijd binnengehouden. Maar het is wel onhandig en een heel gedoe. Ik heb twee nachthokken, die prima zijn voor ’s nachts – maar om ze daar de hele dag in te houden zijn ze een beetje te klein.”

Piet is wel creatief als het gaat om het verblijf van zijn kippen. „Drie jaar geleden heb ik ze wel eens in een partytent in de tuin gehouden, die had ik nog en dat werkte ook prima.”

Hokken

Maar het is wel veel werk, volgens Piet: „Nu moet ik als ik het ga doen, die hokken uit elkaar halen en iets anders verzinnen. Dus het is zowel onhandig voor mij als voor de kippen, maar ze zeggen wel dat de kans op de vogelgriep gevaarlijk is.”

Over vier weken komen deskundigen die het ministerie informeren over de situatie, weer bij elkaar om te kijken of de dreiging is afgenomen.

Volgens Jan Vullings, hoofdredacteur van o.a. het merk Boerderij, is het hoogpathogene H5N8-vogelgriep virus dit jaar al 34 keer vastgesteld op pluimveebedrijven en bij hobbydieren in Midden- en Oost-Europa.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen