Premium

Ik ben jong, heb niet veel geld en wil een huis in de Noordkop. Ben ik dan kansloos? ’Nee’, is het antwoord

Ik ben jong, heb niet veel geld en wil een huis in de Noordkop. Ben ik dan kansloos? ’Nee’, is het antwoord
Bas Brouwer aan tafel bij Jaap van Dijk in de hoop een hypotheek voor een starterswoning te krijgen.
© Foto Marc Moussault
Schagen

Denken dat je geen startershypotheek kunt krijgen is iets anders dan het zeker weten. Jaap van Dijk van De Hypotheker in Schagen en Den Helder kan zich er regelmatig over opwinden. „Wat je in de kantine hoort, is vaak niet waar of onvolledig. Terwijl er door verschillende constructies veel meer mogelijk is dan de meeste mensen denken.”

De Hypotheker publiceerde in februari een onderzoek naar woongelegenheid in Noord-Holland. Daarin kwam Heerhugowaard als een van de favorieten bij jonge huizenkopers naar voren. Maar hoe zit het dan met jonge huizenkopers in Den Helder, Schagen en Hollands Kroon? Moeten die ook maar allemaal richting Heerhugowaard?

Jaap van Dijk is franchisenemer bij De Hypotheker. Hij merkt dat er veel onzekerheid heerst bij jongeren in Schagen en Den Helder. „Ze laten zich gek maken door collega’s die in de kantine zeggen dat er niks mogelijk is. Maar er wordt op dit moment juist veel gedaan om ook jonge mensen met een laag inkomen aan een woning te helpen.”

Lees meer: Starters op de Zaanse en Waterlandse woningmarkt: ’Zo’n zoektocht neemt je leven over’

Van Dijk krijgt ’niet vaak genoeg’ jongeren over de vloer die willen weten waar ze aan toe zijn. Ja, deze week toevallig weer eentje. Bas Brouwer (26) komt langs op het kantoor in Schagen.

De Middenmeerder woont nu nog in het huis van zijn ouders. Die zitten inmiddels in Frankrijk, maar hebben de woning in Nederland te koop gezet. Brouwer weet dat er niet voor eeuwig een te koop-bord in de tuin blijft staan.

Hij is niet per se aan zijn dorp gebonden. Friesland is vanwege zijn vriendenkring zelfs een optie. Maar zo lang hij maar weet waar hij aan toe is, is het gesprek al geslaagd. Dit zijn precies de jonge mensen die Van Dijk graag welkom heet.

’Slecht’ nieuws

Van een starterslening heeft Brouwer wel gehoord, maar dat het ook voor de Noordkop geldt? Dat wist hij nog niet. Uiteindelijk gaat hij met ’slecht’ nieuws naar huis: het is te vroeg voor een hypotheek, ook met een starterslening. Teleurgesteld is hij niet. „Ik weet nu wat er nodig is om aan een woning te komen.”

Van Dijk wijst op de startersleningen die in de gemeente Schagen en Den Helder beschikbaar zijn. Onder gunstige voorwaarden kunnen jongeren op die manier maximaal 35.000 euro aan hun hypotheek toevoegen. „Dat is een bedrag waarmee je keuzemogelijkheden ineens flink worden uitgebreid”, zegt Van Dijk.

Lees meer: Woningstarter wijkt uit naar Friesland en Haarlemmermeer, Heerhugowaard, Beverwijk en Velsen

Het werkt ongeveer zo. In Schagen is circa honderdvijftigduizend euro voor een starterswoning nodig. Kun jij met je inkomen maar honderdtwintigduizend euro lenen, dan wordt het door de starterslening toch mogelijk om te kopen. Daarvoor moet je aan een lijstje voorwaarden voldoen, dat te vinden is op de site van de gemeente. Voor Schagen geldt bijvoorbeeld dat je al in de gemeente woonachtig moet zijn of er een baan moet hebben.

Kun je met je inkomen aan honderdvijftigduizend euro komen, maar staat voor die prijs niet de door jou gewenste woning te koop? Met de starterslening verhoog je de bestedingsruimte, zodat je ook naar huizen van honderdtachtigduizend euro kunt kijken.

Eengezinswoning

De verhoudingen liggen op dit moment zo, dat Den Helder gemiddeld de aantrekkelijkste prijs voor een starterswoning heeft. „Met rond de honderdduizend euro moet het lukken”, zegt Van Dijk. „Met de prijzen die je in Schagen betaalt, zou je in Den Helder of Julianadorp wellicht al aan een eengezinswoning komen. Je ziet dus ook wel een verschuiving van mensen die richting het uiterste puntje van de Noordkop vertrekken.”

Van Dijk weet dat, als jonge mensen zich nu massaal melden, er meer teleurstellingen zoals die bij Bas Brouwer zullen voorkomen. „Maar dan zeg ik: zo heb je in elk geval duidelijkheid. En een doel om naartoe te werken.”

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen