Premium

West-Friezen sparen in jaar tijd meer dan 220 miljoen euro

West-Friezen sparen in jaar tijd meer dan 220 miljoen euro
Hoorn

Ondanks de lage rente spekken West-Friezen massaal hun spaarrekening, zo blijkt uit het jaarverslag van de Rabobank over 2019 voor deze regio. Het afgelopen jaar nam het spaartegoed van particulieren in deze regio bij deze bank met ruim 220 miljoen euro toe. West-Friezen hebben nu gezamenlijk ruim 1,6 miljard euro op hun spaarrekening bij de Rabobank staan.

Rabobank West-Friesland is met bijna 140.000 klanten verreweg de grootste bank in deze regio. De bank heeft in West-Friesland een marktaandeel van 58 procent.

,,Bij alle banken zie je dat het spaartegoed, ondanks de lage rente, stijgt’’, zegt directievoorzitter Ronald Bleeker van Rabobank West-Friesland.

,,Maar niet alleen het particuliere spaartegoed is het afgelopen jaar in West-Friesland opvallend sterk gestegen bij ons. Ook bedrijven hebben hun reserves aangevuld. De zakelijke spaarrekening is bij ons in een jaar tijd met 120 miljoen euro toegenomen.’’

Tegelijk ziet de grootste bank in deze regio ook dat het kredietgebruik van bedrijven is afgenomen. Was dit voorheen zo’n zestig procent, het afgelopen jaar gebruikten bedrijven gemiddeld veertig procent van het krediet dat zij mogen benutten.

,,Je kunt uit onze cijfers niet anders dan concluderen dat het goed gaat met de economie in deze regio, mensen en bedrijven hebben daardoor ook meer geld’’, zegt Bleeker. ,,Wij zien dat klanten ook fors aflossen op hun hypotheek.’’

Winst

Het afgelopen jaar maakte de bank iets meer dan 26,3 miljoen euro nettowinst. Dat is minder dan in 2018. De daling is volgens de bank vooral te wijten aan de lage rentestand.

Ook ziet de bank de kosten stijgen omdat er veel meer gecontroleerd moet worden op allerlei transacties om criminele praktijken tegen te gaan zonder dat daar inkomsten tegenover staan.

De bank is betrokken bij veel maatschappelijke initiatieven en investeert een deel van haar winst in de West-Friese samenleving. Deze investering wordt ’coöperatief dividend’ genoemd. In 2019 werd hiervoor 1,14 miljoen euro uitgekeerd.

Bleeker: ,,Dit bedrag ging onder meer naar ondernemers die circulair ondernemen of dat willen gaan doen. Maar ook naar duurzaamheidsprojecten in de food- en agri-sector. Wij zijn een coöperatieve bank, onze leden bepalen de hoogte van dit dividend. Wij zoeken voor 2020 duurzame projecten die goed zijn voor de West-Friese economie en die wij met ons speciale dividend kunnen steunen.’’

Ook het verenigingsleven kreeg het afgelopen jaar een financieel steuntje in de rug. ,,Onze leden beslissen mee welke club geld krijgt’’, zegt Bleeker. Bijna 13.000 leden brachten in 2019 hun stem uit op 880 deelnemende verenigingen.

Meer nieuws uit West-Friesland