Met Plantenkwekerij Gitzels krijgen ’passionele, bevlogen en ontwikkelende tuinders’ de Westfriesland Méér prijs

Mike Gitzels, derde generatie in de plantenkwekerij, toont trots de trofee v an de Westfriesland Méér Prijs. Rechts van hem vader William.
© Foto Theo Groot
Hoorn

Plantenkwekerij Gitzels is de trotse winnaar van de Rabobank Westfriesland Méér Prijs. De uitreiking van de prestigieuze ondernemingsprijs was donderdag tijdens het Westfries Ondernemersgala, voor een volle zaal van schouwburg Het Park.

De pakweg 900 aanwezigen, vooral ondernemers, werden getrakteerd op een gevarieerde show, vlot gepresenteerd door Chris Wobben. Met Zakenvrouw van het Jaar Mireille Kaptein voor het serieuzere werk, cabaretier Najib Amhali voor de meer dan geslaagde komische kern en Anita Meijer voor de afterparty.

Tot het eind toe was de spanning groot voor de drie bedrijven die waren genomineerd voor de Westfriesland Méér Prijs. Ook van de 706 Seating Group uit Zwaag en Knipping Kozijnen in Zwaagdijk-Oost, die in 2017 ook tot de laatste drie was doorgedrongen, zat een groep vertegenwoordigers op het puntje van de stoelen.

Koolplanten

De uiteindelijke winnaar, Plantenkwekerij Gitzels BV, is sinds eind vorige eeuw gevestigd in glastuinbouwgebied Het Grootslag in Wervershoof.

William Gitzels, zoon van oprichtre Wil, vormt samen met Kees Grent de directie. De derde generatie, Mike Gitzels, werkt al in het bedrijf. Het familiebedrijf bestaat sinds 1952 en heeft de wortels in Zwaag. Gitzels is gespecialiseerd in de opkweek van koolplanten ten behoeve van vollegrondsgroentetelers: jaarlijks vinden 135 miljoen stuks hun weg naar ongeveer 200 klanten. Ook verleent het diensten aan zaadbedrijven. Het biedt dertig mensen een baan en heeft een omzet van 8,4 miljoen euro per jaar. Momenteel is het bedrijf bezig met nieuwbouw op een aangrenzende locatie. Vanaf 2021 zijn alle activiteiten geconcentreerd in Wervershoof. De mannen van Gitzels noemen zichzelf passionele, bevlogen en ontwikkelende tuinders.

Vernieuwing en samenwerking zijn volgens de jury sterke punten van Gitzels. Het bedrijf werkt intensief en structureel samen met leveranciers en klanten aan innovatie, opkweekmethodieken en onderzoek. Gitzels draagt hiermee ook bij aan de verdere ontwikkeling van vollegrondsgroenteteeltbedrijven. Het bedrijf levert als actieve partner in de het aardwarmteproject Grootslag een bijdrage aan de verdere verduurzaming van de glastuinbouw in het gebied. Ook op andere manieren, zoals met 750 zonnepanelen, beperkt het bedrijf zo veel mogelijk het gebruik van fossiele brandstoffen.

Bekroning

William Gitzels zei in een reactie op het podium trots te zijn op wat hij ziet als ’een bekroning op ons werk’: ,,Het zit niet zo in onze genen om hoog van de toren te blazen, maar dit vind ik wel goed.’’

Hij noemde het een ’fantastische blijk van waardering voor het hele team’ en noemde ook de ’fantastisch hardwerkende groep vollegronds groentetelers’. ,,Dit zijn geen regelmatig protesterende boeren, maar jonge enthousiaste ondernemers die producten telen op de West-Friese klei en tegenwoordig in de winter zelfs onder de Spaanse zon.’’

Meer nieuws uit West-Friesland