’Zorgkunstenares’ in Oostwoud: ’Op een andere manier naar jezelf kijken, leidt tot het overwinnen van persoonlijke barrières’

’Zorgkunstenares’ in Oostwoud: ’Op een andere manier naar jezelf kijken, leidt tot het overwinnen van persoonlijke barrières’
Zoufy geeft inspirerende tekenlessen, waarbij je moet kijken naar je eigen ziel.
© Foto Marcel Rob
Oostwoud

Een zorgkunstenares noemt ze zichzelf. Zoufy Mienes uit Oostwoud onderwijst in kunst op een bijzondere manier. Behalve dat ze haar cursisten goed naar het innerlijk laat kijken, brandt ze af en toe een kaarsje voor een van haar leerlingen. ,,Gedachtekracht is heel sterk!”

Zoufy werd 60 jaar geleden geboren als Elly Mienes. In haar jeugd kreeg ze al snel de bijnaam ‘Zoufy’. Niet als plagerij of uit pesterij, zo heeft ze dat nooit opgevat. Een bijnaam hoorde erbij.

,,Ik ben geboren met reuma. Zodra ik als kind de vaart erin zette, vloog ik uit de bocht, lopend, zittend op een paard, of al fietsend. Die lust voor snelheid had ook positieve kanten. Bij het bollen pellen heerst een systeem van stille strijd. Wie heeft het eerst een kop op zijn bakje?! Ik pelde iedereen er uit in de bollenschuur van Cor en Frou Druif. Het was een persoonlijk streven naar perfectie om erbij te horen. Pas op latere leeftijd kwam de acceptatie, na een lange periode van compensatiedrift. Het heeft mij als beeldend portret kunstenaar gevormd.”

Met de aanvaarding kwam ook de rust. En het beter zorgen voor eigen lijf.

,,Ik stond op met een glas Chablis, om vijf uur ‘s middags vond ik dat ik wel een whisky had verdiend. Tussendoor at ik zuurdesembrood en rechtsdraaiende yoghurt. Door razendsnelle ontstekingen verbouwde elke Mars of andere koolhydratenbom mijn vingers. Ik leerde dat voeding heel bepalend is voor kwaliteit van leven. Na een wild leven als student van de Rijks Pedagogische Academie en het Rietveld en de oprichting van Kraakgroep Alkmaar kwam het denkkeerpunt. Het roer ging om: ik verdiep me sindsdien in de filosofie van dokter Tei-Fu Chen: voeden + reinigen = balans. Ik heb veel baat bij de kruidenproducten van Chen. Vroeger liep ik met krukken. Af en toe maak ik nog een klap, maar het gaat veel beter met me.”

De kruidenthee en gezonde repen zullen bij de cursus ‘Tekenen Schilderen & ‘Zelfhistorie’ zeker niet ontbreken.

,,Het wordt een cursus met verdieping. Er hangen geen voorbeelden van een mooie Lolita of van Gustav Klimts’ kunstwerken om na te tekenen. De verbeelding moet voortkomen uit zelfgeschiedenis. Het moet een weergave worden van een persoonlijke ervaring die je graag wilt schilderen. Op een andere manier naar jezelf kijken biedt mogelijkheden tot het overwinnen van persoonlijke barrières. Met zelfhistorie maken werkstukken veel los. Ik ben heel gevoelig, en zie bij sommige cursisten een zware last op de schouders. Tijdens de lessen kun je daar niet altijd op ingaan. Een enkele keer brand ik ’s avonds een kaarsje en zend ik liefde naar iemand. Dat is mijn manier van het bieden van een klein beetje zorg.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen