Premium

Sam van Huffel is dolblij met transfer van Koninklijke HFC naar Stomil Olszytyn: ’Polen zijn geen mafkezen, hoor’

Sam van Huffel is dolblij met transfer van Koninklijke HFC naar Stomil Olszytyn: ’Polen zijn geen mafkezen, hoor’
Sam van Huffel hier nog voor HFC in actie: ’Ik had het naar mijn zin, maar wilde dit doen.’
© Foto Orange Pictures / Martin Cloose
Haarlem

Bij Koninklijke HFC had Sam van Huffel het prima naar zijn, maar prof worden in Polen kon hij niet afslaan. Sinds deze maand komt hij uit voor Stomil Olsztyn uit de Poolse eerste divisie.

Toen de middenvelder uit Aalsmeer afgelopen zomer na vijf jaar in de jeugd van ADO Den Haag te hebben gespeeld in Haarlem tekende, had hij als doel gesteld om zo snel mogelijk weer terug te keren naar het profvoetbal. ,,Maar ik had het enorm naar mijn zin bij Koninklijke HFC. Daarom tekende ik ook al snel bij voor nog een seizoen. Kort daarop kwam de interesse vanuit Polen. Poolse voetballiefhebbers uit Nederland hebben mij getipt bij Stomil Olsztyn. Ik heb mijn huiswerk gedaan en gekeken wat voor club het is. Er zijn meerdere spelers die vanaf hier een stap hogerop hebben gemaakt. Ook hebben we drie jongens in de selectie die uitkomen voor Polen onder de 21. Dat trekt de aandacht van media en andere clubs.”

Grauw

En zo ging de 21-jarige Van Huffel in één keer van wonen bij zijn ouders en parttime werken in een kledingwinkel naar fullprof in het midden van Polen. ,,Ik heb wel gedacht: waar ben ik aan begonnen? Bij Polen denk je aan grauwe steden. Het valt heel erg mee. Letterlijk voor mijn huis heb je een mooi winkelcentrum met moderne winkels en bioscopen. Het centrum van de stad, old town, staat vol met mooie oude kerken en gebouwen. Ik heb een autootje van de club en een mooi appartement dat ik deel met een andere speler. Hij komt uit Nigeria, maar heeft ook in Nederland gespeeld. Het is fijn om Nederlands met iemand te kunnen spreken.”

Met familie en vrienden heeft Van Huffel dankzij de hedendaagse technologie veel contact. ,,Ik facetime elke dag met mijn ouders. Ik denk dat ik ze nu vaker spreek dan toen ik nog bij ze in huis woonde.”

Stomil Olsztyn maakt zich momenteel op trainingskamp op voor de tweede helft van het seizoen. Het niveau van het voetbal bij de nummer elf van de I Liga valt Van Huffel mee. ,,Polen zijn geen mafkezen, hoor. Ze weten hier wat ze doen. Topsport staat op een hoog niveau. Kijk maar naar de prestaties van dit land op de Olympische Spelen. Er wordt veel harder getraind dan in Nederland. Daar moet ik aan wennen. Het spel is sowieso fysieker.”

Van Huffel krijgt goede reacties van zijn collega’s bij de club. ,,Aanvankelijk kwamen de mensen erg gesloten op mij over, ze toonde weinig emotie. Ze keken de kat uit de boom. Inmiddels zien ze dat ik wel wat kan en zoeken ze mij steeds vaker op.”

Met hoofdtrainer Piotr Zajaczkowski heeft Van Huffel niet veel contact. ,,De trainer is hier nog echt de baas. De assistenten onderhouden het contact met de spelers. Zij zijn heel positief. Ik zal misschien niet meteen in de basis staan, maar reken op speeltijd. Bij HFC begon het ook zo en was ik na een paar weken niet meer uit de basis weg te denken. Het zou mooi zijn als het nu weer zo gaat.”

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen