Coronavirus vertraagt komst deelauto en deelfietsen in Den Oever

Het logo van een mobipunt.
Anna Paulowna

Het coronavirus raakt ook de gemeente Hollands Kroon: niet lijfelijk, maar door een vertraging van materialen die zijn bestemd voor zogeheten mobipunten. De spullen staan nog in China, wachtend op een plek in een container die deze kant opkomt.

De aftrap voor het eerste mobipunt in Den Oever had wethouder Theo Meskers van Hollands Kroon op 5 maart willen doen. Maar dat gaat nog even niet door, omdat bouwmaterialen en geavanceerde sloten waarmee de rood/zwarte mobifietsen worden vergrendeld wachten op verscheping naar hier.

Op mobipunten komen mobiliteit en andere voorzieningen samen. Het is een knooppunt voor verschillende vormen van mobiliteit: zo is er over te stappen op het openbaar vervoer, in de deelauto stappen of gebruik te maken van een deelfiets. Daarnaast zijn er in de omgeving van een mobipunt andere faciliteiten, zoals lockers voor pakketjes of winkels.

De komst van het mobipunt in Den Oever hangt samen met dergelijke voorzieningen in ’t Veld, Middenmeer, Wieringerwerf. In Den Oever en ’t Veld komt een deelauto te staan en de fietsen worden neergezet in Den Oever, Wieringerwerf en Middenmeer. Mobipunt is een project van De Kop Werkt: een regionaal stimuleringsprogramma van de vier Kopgemeenten Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen en de provincie Noord-Holland. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er 40 mobipunten in de hele Noordkop komen te staan.

Het coronavirus legt voor een deel het economische verkeer in China lam, waardoor de leveringen opschuiven. Wanneer de materialen voor de mobipunten deze kant opkomen, is niet bekend. „We doen er alles aan om de materialen in een hoekje van een container alsnog deze kant op te krijgen’’, aldus een woordvoerder van De Kop Werkt.

Oproep

Deze krant is benieuwd welke andere partijen in de regio te maken hebben met bovengenoemd probleem. Een reactie kunt u sturen naar: redactie.sc@nhd.nl ovv coronavirus

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.