Hardere acties dreigen bij facilitair bedrijf KLM

Hardere acties dreigen bij facilitair bedrijf KLM
© Archieffoto
Amsterdam

De vakbonden beraden zich op ’hardere acties’ bij het facilitair bedrijf van KLM. FNV en CNV hadden om een bemiddelaar gevraagd omdat eerdere stakingen geen effect hadden. Maar het consortium dat voor de luchtvaartmaatschappij de facilitaire diensten gaat uitvoeren, heeft het verzoek om een bemiddelaar afgewezen. Aan welk nieuw pressiemiddel de bonden nu precies denken, is niet duidelijk.

Het conflict bij de facilitaire dienst van KLM draait om gevreesd banenverlies doordat een andere partij het contract voor die dienst heeft gekregen. Sinds 2007 werd de dienst uitgevoerd door Sodexo Altys, dat zaken als afvalverwerking, gebouwonderhoud, groenvoorziening, personen- en goederenvervoer en post- en koeriersdiensten voor zijn rekening nam.

Geen afspraken

Per 1 april gaat een consortium van bedrijven een deel van die werkzaamheden overnemen. Daarbij zijn geen afspraken gemaakt om personeel over te nemen. Volgens de bonden worden 170 medewerkers direct geraakt door de nieuwe aanbesteding.

Volgens KLM gaat het om 80 medewerkers, zo stelde de maatschappij eerder al in een commentaar. KLM wees er toen ook op dat die een contract met Sodexo hebben en dat het aan dat bedrijf is om hen te informeren. Wel zou KLM het liefst zien dat de Sodexo-medewerkers met een vast contract mee overgaan naar de nieuwe partij.

Lees ook: Medewerkers facilitair bedrijf KLM leggen werk neer vanwege naderende overname; FNV-bestuurder: ’Dit gaat elke keer mis’

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen