Werk aan nieuw Kerkplein start dinsdag en is in juni klaar: Hoorn steekt 2,2 miljoen euro in Portugees graniet

Werk aan nieuw Kerkplein start dinsdag en is in juni klaar: Hoorn steekt 2,2 miljoen euro in Portugees graniet
Het Kerkplein zoals dat er uit komt te zien.
© Impressie: MTD Landschapsarchitecten
Hoorn

Dinsdag begint de vernieuwing van het Kerkplein. De gemeente hoopt dat het werk in juni klaar is en dat het vernieuwde Kerkplein dan feestelijk kan worden geopend.

In september 2018 koos de gemeenteraad voor de meest luxe variant voor de herinrichting van het Kerkplein. Kost uiteindelijk zo’n 2,2 miljoen euro: Portugees natuursteen rondom, van gevel tot gevel, zonder heel duidelijk onderscheid in ruimte voor auto’s en voetgangers.

Er is sprake van ’shared space’, gedeelde ruimte. Wandelaars kunnen hun gang gaan, auto’s, scooters en fietsen zijn te gast.

Een ander belangrijk verschil met de huidige situatie is dat het verkeer straks met de klok mee rond de kerk kan rijden.

Al in 2013 werd een prijsvraag uitgeschreven om het Kerkplein nieuw leven in te blazen: meer verblijfsgebied, minder parkeerplein. Ondernemers en bewoners hebben uiteindelijk samen met een gespecialiseerd bureau het ontwerp voor het nieuwe Kerkplein gemaakt. Er komen verschillende terrassen, meer groen en bankjes om op te zitten. Ook komt er een ’waterelement’, waar straaltjes water uit de grond spuiten. Voor de kerktoren komt een bijzondere lichtmast, met verschillende lampen die onder meer de kerktoren en het verzetsmonument verlichten.

In de afgelopen weken is eerst de fundering van de kerktoren hersteld, wat noodzakelijk was omdat de toren langzaam scheef kwam te staan. Nu is de herbestrating aan de beurt. Later dit jaar wordt de Grote Kerk (onder de verdieping met appartementen) verbouwd tot hotel.

Verkeersborden manen het publiek om vanaf dinsdag geen auto’s aan de achterzijde van de Grote Kerk te parkeren, waar de vergunningparkeerplaatsen zijn.

Het straatwerk begint ter hoogte van Kerkplein 26. Vandaar gaat het met de klok mee, in fases om de overlast en de vermindering van parkeerplaatsen te beperken.

Tien fases

De eerste fase gaat tot de Peperstraat en fase 2 tot de Breestraat, die zelf (tot het kruispunt met Gerritsland en Schoolsteeg) ook van hardsteen wordt voorzien. Fase 4 gaat vervolgens tot de Pieterseliesteeg, fase 5 tot een aantal meters voor de Kerkstraat. Die vormt zelf fase 6, die tot voor de kerkingang loopt. Fase 7 is het stuk tussen kerkingang en een stukje Nieuwstraat. Fase 8 en 9 zijn de gedeelten ten westen van de kerk. Aansluitend wordt het plateau rond de kerk, dat iets hoger komt te liggen, aangelegd.

Fase 10 sluit de operatie af: de Nieuwstraat. Die wordt ook gelijkvloers, maar hier wordt geen Portugees natuursteen gebruikt, maar de gebakken klinkers die er al liggen. Het werk aan de Nieuwstraat gebeurt later, waarschijnlijk na de kermis.

Het werk wordt uitgevoerd door Voets Natuursteen Constructies, in opdracht van aannemer Van der Weerd Grafhorst. Er wordt een aantal Portugese stratenmarkers ingezet omdat die bedreven zijn in het aanbrengen van de waaiervormen in de verschillend gekleurde keien.

Via www.hoorn.nl/kerkplein zijn de ontwikkelingen op het Kerkplein te volgen. Daar verschijnt wekelijks een korte update.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen