Premium

Van ’schaam je kapot’ naar ’kampioenen, olé olé’. Hoe heeft FC Volendam zo’n opmars kunnen maken?

Van ’schaam je kapot’ naar ’kampioenen, olé olé’. Hoe heeft FC Volendam zo’n opmars kunnen maken?
Wim Jonk, de trainer die afgelopen zomer begon bij FC Volendam.
© Foto Theo Brinkman
Volendam

Op tweederde van de competitie in de eerste divisie doet FC Volendam volop mee in de strijd om promotie. Het staat gedeeld tweede, op slechts vier punten van koploper Cambuur. Er mag dus weer serieus aan de eredivisie worden gedacht. Daar zag het vier maanden geleden niet naar uit.

‘Schaam je kapot, schaam je kapot’ zongen supporters van FC Volendam begin oktober in Eindhoven, waar hun club net verloren had van Jong PSV. In die weken pakte Volendam in vier wedstrijden slechts één schamel puntje en zakte het naar de veertiende plaats.

Afgelopen maandag lieten diezelfde supporters zich weer horen, nu tijdens de wedstrijd tegen Jong AZ (1-1). ‘Kampioenen, olé olé, kampioenen olé olé!’ zongen ze in de tweede helft, bij een 0-1 voorsprong.

Ja, er is in een kleine vier maanden veel veranderd bij FC Volendam. De veertiende plaats in oktober is verruild voor de gedeeld tweede plaats. Het elftal swingt, het elftal wint. Al veertien wedstrijden op rij is er niet meer verloren: twaalf keer gewonnen, twee keer gelijkgespeeld. Achter de schermen zijn met andere clubs al gesprekken gevoerd over wat er allemaal op de FC afkomt bij promotie naar de eredivisie. Niet dat de clubleiding er al van uitgaat dat die promotie er komt, maar je kunt er maar beter op voorbereid zijn als het onverhoopt toch gebeurt.

Hoe FC Volendam de weg omhoog wist te vinden? De opmars verklaard en bekeken aan de hand van vijf onderwerpen.

1 Team Jonk

In de zomer sloeg FC Volendam een nieuwe weg. ’Team Jonk’ kreeg de leiding. Trainer Wim Jonk en enkele geestverwanten van de oud-international zouden het elftal in de geest van Johan Cruijff gaan laten spelen. Aanvallend, dominant, aantrekkelijk. Dat gaat niet van de ene op de andere dag. Bovendien kwamen er in de zomer redelijk wat nieuwe spelers. Die moesten uitgeprobeerd en ingepast worden. Nu, ruim een half jaar later, is duidelijk dat de nieuwe wind FC Volendam flink heeft opgefrist.

2 Toeval

FC Volendam haalde in de zomer Zakaria El Azzouzi (ex-Ajax en daarna verhuurd aan FC Twente, Sparta en Excelsior). Hij moest de aanvalsleider worden. Maar net als de rest van het elftal had El Azzouzi moeite zijn draai te vinden. In tien wedstrijden scoorde hij één keer. Het toeval wil dat de opmars begon kort nadat El Azzouzi in oktober een zware knieblessure opliep. Niet lang daarna kwam Martijn Kaars in de spits. Hij is nu clubtopscorer met tien doelpunten.

3 Franco Antonucci

Het op huurbasis halen van Franco Antonucci, eind augustus, is een gouden greep geweest. Antonucci, ex-Ajax en nu onder contract bij AS Monaco, had na zijn komst wat tijd nodig en ontbrak bovendien af en toe omdat hij met Jong België moest spelen. Naarmate het seizoen vorderde, groeide Antonucci en werd zijn waarde voor het elftal steeds groter. ,,Hij heeft ogen die net even sneller zijn dan die van anderen. Eigenlijk hoort hij op een veel hoger niveau te spelen’’, zegt trainer Wim Jonk. Over Joey Veerman, de middenvelder die in augustus werd verkocht aan Heerenveen en die volgens velen zo gemist zou worden, heeft niemand het nog.

4 Doorbraak Micky van de Ven

‘In Jong Volendam loopt een heel aardige verdediger, misschien moet je die er eens bij halen’, kreeg Wim Jonk aan het begin van het seizoen te horen. Een half jaar later is Micky van de Ven (18) niet meer weg te denken uit de basis van FC Volendam en zit de hele eredivisie achter hem aan. Met de snelheid en de onverstoorbaarheid van Van de Ven is de verdediging er onmiskenbaar op vooruitgegaan. De entree van Van de Ven in het basiselftal viel bijna gelijk met het begin van de opmars van FC Volendam. Twee wedstrijden na zijn debuut begon de ongeslagen reeks van veertien wedstrijden.

5 Regionale uitstraling

Even was er misschien de vrees dat Team Jonk van heinde en verre talenten met een deukje zou ophalen en dat daardoor het eigen gezicht van FC Volendam verloren zou gaan. Dat blijkt nogal mee te vallen. Ja, er zijn gehuurde spelers en er zijn spelers die Jonk nog kent uit zijn Ajax-tijd, maar kijk eens naar het basiselftal van de laatste tijd: een Zaanse keeper (Nordin Bakker), een centrale verdediger uit Wormer (Micky van de Ven), een linksback uit De Rijp (Gijs Smal), twee middenvelders uit Volendam (Alex Plat en Jari Vlak), een rechtsbuiten uit Venhuizen (Nick Doodeman), een spits uit Monnickendam (Martijn Kaars) en een linksbuiten uit Zaandijk (de daar opgegroeide Engelsman Derry John Murkin).

Meer nieuws uit FC Volendam

Meest gelezen