Premium

Basketbalsters Den Helder gaan ouderwets op en neer tegen Groningen maar winnen wel ruim

Basketbalsters Den Helder gaan ouderwets op en neer tegen Groningen maar winnen wel ruim
Sarah Curran ging ook tegen Groningen voorop bij Den Helder en dulde daarbij geen tegenspraak constateert ook Sanne van Poelgeest (15)
© Foto Peter van Aalst
Den Helder

Met het bezoek van de vorstin van het niveau aanstaande doet Dozy Den Helder er goed aan nog wat punten op te rapen in de basketbalcompetitie. Tegen Capitals Groningen gebeurde dat met horten en stoten, 81-62

In een fase dat de reguliere competitie in de plooi valt maakt het hoe niet wezenlijk meer uit. Waar het om gaat in deze aflopende serie, vindt Mario Bennes, is dat zijn Den Helder er straks bij is als de play-offs de werkelijke waarde van een ranglijst bepalen. Dus, zeggen coaches dan en de baas van Den Helder maakt geen uitzondering, zijn het alleen nog maar finales die worden gespeeld. Of dat nu tegen de koploper is, Grasshoppers, die dinsdag alweer op bezoek komt of laagvliegers als Groningen gisteren en Utrecht zondag. ,,Hoe, telt minder dan winnen op zich.’’

Die conclusie maakte iedereen blij op deze donderdagavond. Met Den Helder weer helemaal zoals de ploeg zich een seizoen al door de competitie worstelt. Van vrolijk hollen en dan weer stilstaan. Fraai scoren maar ook simpel missen. Zelf de ruimte zoeken en vinden terwijl er achterin ook weer deuren zijn open gelaten. In cijfers betekende dat in het eerste kwart 19-18 na 19-8, of 36-32 na óók 34-26 in de volgende tien minuten. Toch was het in dit decor van halen en brengen eigenlijk niet meer dan logisch dat de thuisclub halverwege tegen dit onderdeurtje met 41-34 ging rusten. Om bijgepraat door Bennes maar ook met meer zelfkennis de twijfels na de hervatting snel weg te nemen. Na eerst nog wat minuten in de categorie aanmodderen ging het gas erop en kreeg Groningen zijn plek aangewezen. In de hoek van sporthal Sportlaan waar de lichten van het scorebord nog net zichtbaar waren. En in de slotfase van het derde kwart met 58-40 duidelijke taal spraken. Met dank aan Zoë Slagter die de juiste afstand onder het bord weer had uitgemeten, en later met vijf fouten naar de kant moest, maar vooral Sarah Curran. Veel vaker een stabiele factor dan haar ploeg als geheel kan opbrengen. De bal in Amerikanse handen gaf Den Helder ook gisteravond doorgaans een gevoel van zekerheid. Curran nam de leiding op momenten dat het hollen toch nog stilstaan dreigde te worden, het na raak weer mis was en het kiertje achterin soms vervelende tocht veroorzaakte.

Maar via 61-57 na het derde kwart werd wat al een wedstrijd lang met potlood was geschreven niet meer uitgegumd. Bij 70-49 was de afstand tussen beide kanten van de Afsluitdijk maximaal. Maar de thuisploeg nam met een grammetje minder ook genoegen in deze wedstrijd waar winnen aan de Sportlaan hoogste prioriteit had.

Meer nieuws uit Sport Den Helder

Meest gelezen