Premium

Windenergie trekt stormloop bij inloopavond in Wijk aan Zee

Windenergie trekt stormloop bij inloopavond in Wijk aan Zee
Wijk aan Zee infoavond TenneT0
© Heleen Vink
Wijk aan Zee

De zaal van Café de Zon in Wijk aan Zee was donderdagavond het toneel van een drukbezochte inloopavond over windenergie. Netbeheerder Tennet en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaven er uitleg over de mogelijkheden om nóg een windpark van zee aan te sluiten op het toekomstige transformatorstation langs de Zeestraat.

Over die uitbreiding - Hollandse Kust West Bèta - ligt sinds maandag een zogenoemde Integrale Effect Analyse ter inzage. Die is te vinden op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (rvo.nl). In deze analyse worden alle effecten van de verschillende mogelijkheden van aansluiten in kaart gebracht. Daar kunnen belangstellenden de komende weken op reageren. Alle reacties en nieuwe inbreng wordt vervolgens betrokken in een tracékeus voor de kabels van dit windpark.

Het gaat overigens niet alleen om kabels. Bij dit project is ook een uitbreiding van het beoogde transformatorstation nodig. Omwonenden maken zich zorgen over de geluidsoverlast die zo’n station kan geven. ,,Ik maak me zorgen; De belangen van dit project zijn natuurlijk groot maar we hebben al zoveel hinder rond Wijk aan Zee. Ik vraag me af of de maat niet gewoon vol is’’, zegt Joyce Rentenaar, inwoonster van het kustdorp. ,,De crux zijn de milieuregels. Net zoals ik me aan de regels moet houden, moet een groot overheidsbedrijf dat ook.’’

Foto Heleen Vink

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen