Schiphol gaat op platform ultrafijnstof meten

Schiphol

Luchthaven Schiphol gaat op het platform zelf ultrafijnstof meten. FNV en SP hadden daarom gevraagd vanwege de gezondheid van de duizenden medewerkers op het platform.

Het is bekend dat vliegtuigen veel ultrafijnstof produceren, vooral bij de start. Het RIVM is al geruime tijd bezig met een onderzoek onder bewoners en leerlingen in de regio. Ultrafijnstof is extra gevaarlijk omdat het diep kan doordringen in de longen.

Vakbond FNV vroeg daarop extra aandacht voor de mensen van bagage, catering, tanken, trekkers en dergelijke. Zij staan immers extra dicht bij de bron van de vervuiling. Nadat een meldpunt was ingesteld kwamen er honderden klachten binnen, vooral over problemen met longen en onrust over collega’s die aan kanker waren overleden.

Gezondheid

In de Tweede Kamer vroeg de SP zich af waarom het RIVM niet kijkt naar de gezondheid van de werknemers. De partij drong aan op longonderzoek en het plaatsen van meetapparatuur. Minister Van Nieuwenhuizen liet deze week weten dat dit een taak van de werkgever is.

Schiphol besloot woensdag de uitstoot van ultrafijnstof te gaan meten op het platform. „In verband met de gezondheid van iedereen die daar werkt, spelen we al langer met die gedachte. De details moeten we nog uitwerken, maar het wordt een van de actiepunten in het ’actieplan ultrafijnstof’ dat in afrondende fase zit”, laat de woordvoerder weten. Daarbij wordt gedacht aan minder dieselwagens en zonder vliegtuigmotor taxiën naar de startbaan.

Meer nieuws uit Amsterdam