AZ te kijk gezet door NAC en een rechtsback uit Heiloo [video]

Theo Brinkman
Alkmaar

AZ droomde van succes op drie fronten (competitie, beker en Europa League), maar kan na woensdagavond de KNVB Beker uit zijn hoofd zetten. Het werd op eigen veld te kijk gezet door eerstedivisieclub NAC (1-3), met een hoofdrol voor Robin Schouten, een 21-jarige rechtsback uit Heiloo die nota bene door AZ zelf werd opgeleid.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Schouten maakte een doelpunt en gaf een assist, waardoor AZ na een uur spelen tegen een 0-2 achterstand aankeek. Het af en toe onthutsend zwak spelende AZ kwam daarna nog wel terug in de wedstrijd door een weergaloos afstandsschot van Oussama Idrissi, maar een doelpunt van Javi Noblejas in de slotfase bezegelde de uitschakeling in het bekertoernooi. NAC gaat naar de halve finale. Volledig verdiend ook nog eens.

Lees ook: Drie jaar na zijn vertrek bij AZ schittert Robin Schouten met NAC alsnog in Alkmaar: ’We weten zelf ook niet wat er aan de hand is’

Een regelrechte afgang dus voor AZ, dat als nummer twee van de eredivisie in eigen huis gewoon werd afgetroefd door NAC. Natuurlijk, NAC schakelde in de vorige ronde ook PSV al uit, maar dat was in Breda en dat was in een fase waarin PSV volop aan het kwakkelen was.

Bij AZ speelden de smaakmakers van dit seizoen, Calvin Stengs en Myron Boadu, een van hun slechtste wedstrijden van het seizoen, maar ook hun ploeggenoten gaven niet thuis.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lef

AZ had het in de eerste helft al moeilijk met NAC, een subtopper in de eerste divisie. NAC begon nog wel wat voorzichtig, maar na een kwartiertje liet het de afwachtendheid varen en begon het met lef te spelen. De backs zochten regelmatig de aanval, de prima spelende centrale verdediger Jan Paul van Hecke bouwde uitstekend op en de middenvelders schroomden niet de opbouw van AZ al heel snel te storen.

Vastgezet

Met die strijdwijze – afgewisseld met soms een lange bal op spits Finn Stokkers – maakte NAC het AZ bijzonder lastig. Na een half uurtje spelen werd AZ zelfs gedurende enkele minuten vastgezet op eigen helft, wat dit seizoen zelden gebeurt. In die periode kreeg NAC ook de beste kansen.

AZ-spits Myron Boadu schiet naast in de beginfase van de bekerwedstrijd tegen NAC.

AZ-spits Myron Boadu schiet naast in de beginfase van de bekerwedstrijd tegen NAC.© Foto ANP/Maurice van Steen

Eerst was Stokkers, die Stijn Wuytens flink wat problemen bezorgde, twee keer zelf gevaarlijk en daarna zette hij de opgekomen Robin Schouten vrij voor de keeper. Schouten, afkomstig uit Heiloo en opgeleid door AZ, miste de enorme kans. Met links schoot hij ruim naast.

Schouten

AZ was dus gewaarschuwd, maar vijf minuten later kwam NAC alsnog op 0-1 en er waren diverse AZ-spelers die zich dat doelpunt mochten aanrekenen. Zo liet spits Myron Boadu de NAC-verdediging in alle rust opbouwen, terwijl linksbuiten Oussama Idrissi zijn tegenstander Schouten gewoon liet lopen.

Schouten profiteerde van de ruimte en legde de bal terug op Mounir el Allouchi. Diens schot vloog via een been van verdediger Jonas Svensson in de hoek (0-1).

Al die tijd had AZ één grote kans gecreëerd – Boadu brak na tien minuten door, maar schoot net naast – en een paar gevaarlijke momenten gehad via Thomas Ouwejan en Fredrik Midtsjø.

Wijndal en Vlaar

Ouwejan was bij AZ de vervanger van de geblesseerde Owen Wijndal. Ook Ron Vlaar was niet fit genoeg en ontbrak. Hij werd vervangen door Jordy Clasie. Zo kreeg voor de positie in het centrum van de verdediging dus middenvelder Clasie de voorkeur boven verdediger Ramon Leeuwin, die juist in de winterstop was gehaald voor die positie.

Het pakte niet goed uit, al was de nederlaag niet louter op het conto van het centrale verdedigingsduo te schrijven. Daarvoor was het spel van AZ in alle linies simpelweg te slecht.

AZ – NAC 1-3

(kwartfinale KNVB Beker)

35. El Allouchi 0-1, 60. Schouten 0-2, 65. Idrissi 1-2, 86. Noblejas 1-3.

AZ: Bizot; Svensson (82. Aboukhlal), Clasie, Wuytens, Ouwejan (76. Druijf); Midtsjø, Stengs, Koopmeiners; De Wit (68. Sugawara), Boadu, Idrissi.

NAC: Olij; Schouten, Van Hecke, Riera, Van Anholt; Haye, Monsalve (58. Rösler), El Allouchi; Verschueren, Stokkers, Van der Gaag (61. Noblejas).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen