Heemskerkers willen niet veel veranderen, blijkt tijdens informatieavond over toekomstvisie

Heemskerk

Een verdere ontwikkeling van het strandleven in Heemskerk? Met horecagelegenheden en dergelijke? Moniek de Boer moet er niet aan denken. ,,Als strandgasten willen eten of drinken, dan gaan ze maar naar Wijk aan Zee. Hier bij het Heemskerkse strand moet het rustig blijven.”

De Heemskerkse wijst naar een paneel met een plattegrond van de gemeente Heemskerk met scenario’s voor de toekomst. ,,Wat ik nog meer wil dat blijft? Nou, graag de weilanden bij de Zuidermaatweg behouden. Met de koeien die er nu al staan. Dat is een geweldig mooi gezicht.” De Boer is dinsdagavond één van de pakweg twintig bezoekers van een informatieavond over de Omgevingsvisie, een vooruitblik naar 2040.

Wettelijk is verplicht dat alle gemeenten volgend jaar over een dergelijke visie beschikken. Heemskerk is vorig jaar oktober al begonnen met het project waarover de bewoners, ondernemers, verenigingen en andere betrokkenen hun zegje mogen doen.

Maandagavond was het de beurt aan belanghebbenden uit het centrum. Ruim 60 belangstellenden kwamen op de ontmoeting af. De ontmoeting gisteravond was dan wel niet zo drukbezocht, de discussies waren er niet minder om.

Meer woningbouw in het centrum, ook voor mensen van buiten de gemeente? Wat moet er gebeuren met het tuinbouwgebied Heemskerkerduin? Over dat soort vragen bogen de aanwezigen zich. ,,Ik hoop dat het tuindersgebied blijft zoals het is”, zegt Piet Verschuren die met partner Ria naar het gemeentehuis was gekomen.

,,Zo min mogelijk bouwen in het buitengebied”, gaat Ria verder. ,,Ik moet er niet aan denken als er bij voorbeeld bij de Noordermaatweg zou worden gebouwd. Bouwen mag wel, maar dan in het centrum. Tegen hoogbouw heb ik in principe geen bezwaar.”

Heemskerker Ton Westerhoven - pas benoemd tot energiecoach van Energie Coöperatie Heemskerk - noemt de komst van meer zonnepanelen onvermijdelijk. ,,Maar niet op de grond. Dat is geen gezicht”, reageert Ria fel. Zoveel gedachten, zoveel meningen. Donderdagavond mogen de raadsleden vertellen wat zij denken over de toekomst van Heemskerk. Eind dit jaar moet de visie klaar zijn.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen