Premium

Fysiotherapie voor wallaby’s: Dierenkliniek de Streek in Bovenkarspel heeft deuren geopend

Fysiotherapie voor wallaby’s: Dierenkliniek de Streek in Bovenkarspel heeft deuren geopend
© Paraveterinair Beau en dierenarts José voeren een sterilisatie uit bij een kat.
Bovenkarspel

Bovenkarspel heeft er een nieuwe dierenkliniek bij. De tandarts, de fysiotherapeut en arts in een, maar dan voor de wallaby’s van Sprookjeswonderland in Enkhuizen bijvoorbeeld. Of gewoon de kat van de buurvrouw.

Dierenkliniek de Streek werd op 6 januari geopend. De praktijk van Ilona Wegman wordt geleid door praktijkcoördinator Mélanie Nieskens en haar man Danny Nieskens, die dierenarts is. De officiële opening laat nog even op zich wachten, want het röntgenapparaat is nog niet binnen. „We willen wel helemaal compleet zijn als we officieel openen”, vertelt Mélanie.

Hocus Pocus

Het is een grote praktijk met vele mogelijkheden, ook voor ingewikkelde patiënten. Zo heeft de nieuwe kliniek zelfs een fysiotherapeut voor dieren, namelijk Lonneke Haan. „Dat lijkt misschien hocus pocus, maar dat is het echt niet. Er komen bijvoorbeeld dieren met hernia’s. Normaal laten artsen dieren op dat punt van pijn inslapen. Maar je ziet dat de fysiotherapie heel nuttig is. Dan kan een dier toch weer een paar jaar verder leven”, aldus dierenarts Danny.

In de kamer voor de fysiotherapie is een speciale waterbak aanwezig waarin dieren weer kunnen leren lopen. Maar ook evenwichtsattributen die je gebruikt bij fysiotherapie voor mensen.

Een van de bekende patiënten van Lonneke was Wally de Wallaby. Het dier van Sprookjeswonderland raakte verlamd door vuurwerk. Helaas heeft de therapie niet meer geholpen en is Wally in 2019 alsnog overleden.

Vreemde dieren

De wallaby’s van Sprookjeswonderland zijn niet de enige vreemde dieren die je in de praktijk kunt tegenkomen. Zo kun je er zomaar een python, schildpad of leguaan tegen het lijf lopen. „Ja, dat is absoluut gaaf als je bijzondere dieren binnen krijgt. Maar over het algemeen zijn het gewoon katten en honden”, vertelt Danny.

De praktijk heeft een samenwerking met de dierenambulance. De medewerkers kunnen de dieren dan langs brengen bij de Streek. „We kennen een van de medewerkers en helpen elkaar graag”, legt Mélanie uit.

Dat geldt ook voor Dierenkliniek Enkhuizen. Er wordt onderling naar elkaar doorverwezen als er spoedpatiënten zijn. „Wij willen goede contacten met elkaar in de buurt onderhouden. Dat is veel leuker dan snijdende concurrentie”, gaat Mélanie verder. „We willen laagdrempelig blijven, ook voor de buurtbewoners. Die mogen zonder afspraak gewoon naar binnen lopen met vragen.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen