Premium

Forza Volendam: Tom doet een oproep aan andere clubs zonder aartsrivaal. ’We hebben bij FC Volendam nog een vacature openstaan!’

Forza Volendam: Tom doet een oproep aan andere clubs zonder aartsrivaal. ’We hebben bij FC Volendam nog een vacature openstaan!’
Volendam

Tom van Pinxteren is fanatiek FC Volendam-fan én historicus. Hij studeerde zelfs af op het onderwerp FC Volendam, de club die dit seizoen hoopt weer een rol van betekenis te spelen in de eerste divisie. In deze rubriek doet hij om de week verslag vanuit ’de fanzone’.

Komende vrijdag speelt FC Volendam tegen Telstar. In aanloop naar de wedstrijd halen de clubs en media vaak de term ’Vissersderby’ aan. Derby’s zijn vaak de wedstrijd van het jaar voor een club. Een ontmoeting tussen aartsrivalen. Het zijn de wedstrijden die de supporters omcirkelen zodra de speelkalender bekend is. Is Telstar dan onze aartsrivaal?

Het antwoord op de vraag is: nee. De term ’Vissersderby’ gebruiken de supporters enkel sarcastisch. Het is een wanhopige poging om het affiche groter te maken dan het in werkelijkheid is. Het ’leeft’ niet in Volendam, die derby. In 2017 organiseerde Telstar een wedstrijd kibbeling eten voorafgaand aan het duel. Volendam won deze strijd - uiteraard. Onder luid gejuich paradeerde de volgevreten supporter voor ons vak langs. Komisch was het zeker, maar geen uiting van rivaliteit. In een echte derby speelt wederzijdse haat een rol. Telstar is dus geen aartsrivaal en de ’Vissersderby’ leeft alleen in de media.

Wie is dan wel onze aartsrivaal? Als haat een vereiste is voor een echt derby, dan blijft er volgens mij één ploeg over: Go Ahead Eagles. Tot twee keer toe hielden de Deventenaren ons af van promotie in 2013. Dat seizoen liet de nodige littekens achter bij de ’Palingboeren’. De wil om te winnen van Go Ahead is gigantisch onder de supporters. Ook dit jaar spreekt men al weken van tevoren over de wedstrijd die pas 28 februari op het programma staat.

Ik weet nog goed, op een koude maandagavond in 2015 speelden we tegen de Eagles. Twee minuten voor tijd werd het 1-0 voor FC Volendam. Uitzinnige taferelen op de tribune. ’Wij zijn anti Eagles!’ klonk het in het Kras Stadion. Toch zie ik de ploeg uit Deventer niet als onze aartsrivaal. De haat is voor zover ik weet namelijk niet wederzijds. Go Ahead heeft PEC Zwolle al.

Zowel Telstar als Go Ahead Eagles is om verschillende redenen geen aartsrivaal van FC Volendam. Het hebben van zo’n tegenstander is geen noodzaak, maar toch zou het leuk zijn. Daarom doe ik een oproep aan de andere clubs zonder aartsrivaal. We hebben in Volendam nog een vacature openstaan!

Meer nieuws uit FC Volendam

Meest gelezen